För alla som har vuxit upp med hennes musik och sett hennes oändliga engagemang på scenen, är detta en plats där man verkligen kan komma nära henne och hennes liv.

En musikalisk tidsresa

När man stiger in i Lill-Babs museum, känns det som att man kliver rakt in i hennes värld. Utställningen är uppbyggd som en tidsresa, där varje rum representerar olika decennier av hennes långa och framgångsrika karriär. Det är en fascinerande resa från hennes genombrott på 1950-talet fram till hennes senare år, där hennes närvaro i TV-serien "Bonusfamiljen" visar att hon förblev relevant och älskad ända till slutet.

Varje rum är fyllt med minnen – allt från ikoniska scenkläder och glittrande smycken till skivomslag, affischer och personliga föremål från hennes hem. Det är en upplevelse som väcker starka minnen hos de flesta besökare. Man får chansen att återuppleva de gyllene stunderna från Lill-Babs karriär, men också att upptäcka nya sidor av hennes liv. Genom att noggrant studera hennes skivor, se de bevarade scenkläderna och läsa de kärleksfulla breven från fansen, känns det som om Lill-Babs är närvarande, som om hon aldrig riktigt har lämnat oss.

Ett personligt möte med Barbro

Det som gör museet så speciellt är inte bara de fantastiska föremålen och de historiska artefakterna, utan också känslan av intimitet. Utställningen är skapad för att spegla det personliga mötet med Lill-Babs. Det är inte bara artisten som hyllas här, utan också Barbro – kvinnan bakom den glittrande fasaden. Här får besökarna en inblick i hennes privata liv, med en särskild sektion som är designad som en tjejmiddag hemma hos Barbro, med hennes närmaste vänner.

Denna del av utställningen är särskilt rörande, eftersom den visar den ödmjuka och jordnära person som Barbro var. Trots sin enorma framgång, förblev hon alltid trogen sina rötter och sin familj. Museet blir på så sätt ett varmt och kärleksfullt porträtt av en kvinna som alltid var lika älskad privat som hon var på scenen.

Lill-Babs och Järvsö – en stark koppling

Lill-Babs var inte bara en av Sveriges största artister; hon var också djupt rotad i sin hembygd, Järvsö. Det var här, i den lilla byn i Hälsingland, som hon föddes 1938. Barbro Svensson kom från en enkel bakgrund, men hennes talang upptäcktes tidigt och ledde till en karriär som spände över sex decennier.

Även om Lill-Babs reste världen över och blev en internationellt erkänd artist, glömde hon aldrig var hon kom ifrån. Järvsö förblev alltid en plats där hon kände sig hemma, och hon återvände ofta till byn för att koppla av och vara med sin familj. Denna koppling är tydlig i museet, där man kan känna hennes kärlek och stolthet över sin hembygd i varje vrå. Det är också på Stenegård som hennes minne nu lever vidare, genom detta fantastiska museum som blivit en plats för både glädje och nostalgi.

Stenegård – mer än bara ett museum

Stenegård, där museet är beläget, är en historisk gård med anor från 1600-talet. Här finner man inte bara Lill-Babs museum, utan även ett levande kulturcentrum med hantverksbutiker, caféer och trädgårdar. Det är en plats där tradition möter nutid, precis som Lill-Babs själv, som alltid lyckades balansera mellan att vara modern och samtidigt trogen sina rötter.

Att besöka Stenegård är att ta ett steg tillbaka i tiden, samtidigt som man får njuta av allt det vackra och genuina som Hälsingland har att erbjuda. Här finns något för alla – oavsett om man är intresserad av historia, kultur eller bara vill njuta av en kopp kaffe i en rofylld miljö.

En hyllning till en ikon

Lill-Babs museum på Stenegård är mer än bara en utställning; det är en hyllning till en kvinna som berörde så många genom sin musik och sin värme. Det är en plats där minnen väcks till liv och där besökarna får en chans att lära känna både artisten och människan bakom namnet.

För alla som älskar svensk musik, historia och nostalgi är ett besök på Lill-Babs museum en oförglömlig upplevelse. Här finns något för alla, oavsett ålder, och det är en påminnelse om den glädje och kärlek som Lill-Babs spred genom sitt liv och sin karriär. Ett besök på museet är inte bara en resa genom hennes liv, utan också en resa genom den svenska kulturens hjärta.

Artikeln publicerad i samarbete med Turisttipset
Text och foto: Joe Formgren
Presstjänst