Det blev mycket kramar och glädje när resenärer från kinaresorna träffades. Alla hade gjort den resa som går till det sjukhus i Linyi i Shandongprovinsen där missionären Anna Larsson från Hamrånge verkade i slutet av 1800-talet. Och alla hade suttit runt bord där mängder av maträtter dukats upp och varje gång en ny rätt kommit in tänkt: Åh,inte en rätt till- vi orkar inte. För det är så i Kina. Kineserna vill visa upp att de har mat i överflöd nu. Det är inte svält som under Maos tid då miljontals människor dog. Hälsningsordet i Kina är Nihau. Det betyder: Har ni ätit?
Xinnia visade först allt som hon hade köpt in. En del av det hon inhandlat måste köpas i en asiatisk specialaffär såsom sichuanpeppar och gräsnöt, som är en torkad frukt och ska ge smak åt kycklingrätten. Det mesta gick dock att få tag i närmast till i byns ICA-butik.
Det ska gå snabbt att tillaga kinamaten- hett och snabbt, säger Albin Geijer. Därför är det förberedelserna som får ta tid. Grönsaker och kryddor ska finhackas. Allt ska vara färdigt innan stekningen eller friteringen påbörjas.
Xinnia visar först hur rätterna ska lagas. Till lunch blir det aubergin som friteras och omelett med tomatklyftor
-Barnen älskar den här omeletten, säger Xinnia.
Till middag ska det bjudas på het kyckling, broccoli med vitlök och stekt vitkål. Allt blir läckert och som avslutning bjuds det på kinesiskt te eller kaffe.
Alla antecknar frenetiskt och tittar noga på de specialkryddor som behövs. Xinnia har med egen chili som hon odlat i sin trädgård. Hennes chili är inte så stark.
Dagen gick snabbt och många kommer nog att pröva på kinesisk matlagning hemma efter kursen.
Ingrid Larsson