Efter 2007 års succé med Kjell Engmans glasutställning "Magi i själva Verket" i Wij Valsverk, Ockelbo, följer nu en spännande fortsättning.
Den fina gamla brukslokalen - Valsverket - förvandlas till en permanent utställningslokal, Wij KonstVERK.Vartannat år organiserar Wij Trädgårdar troligtvis tillsammans med Länsmuseet Gävleborg, utställningar av nationell karaktär för Wij KonstVERK. Däremellan blir det lokala/regionala utställningar, samordnade av exempelvis en fristående kuratorgrupp som i år.
Wij KonstVERK :
* står för ett nyskapande centrum för olika konstformer; bildkonst, skulptur, dans, teater, musik, performance mm.
* vill bidraga till en spridning och föryngring av kulturbesökarna i länet
* vill göra den gamla brukslokalen levande igen, men under nya former.

Först ut i sommar är konstnärsgruppen "NotQuite" från Fengersfors Bruk i Dalsland, med ca.10 medverkande konstnärer. Syftet med utställningen är att utveckla ett samarbete mellan olika konstformer och med ett gemensamt tema - "Not Quite Valsverk" - skapa en interaktiv helhet i samspel med publik.
Det blir en helhetsupplevelse där bild-, foto- och skulpturala arbeten samverkar parallellt med ljud- och ljusinstallationer, samt där materialet järnets framtoning i lokalen fortfarande får ha betydelse. Platsens ursprungliga funktion kommer att vara en inspirationskälla.

Medverkande artister i sommar:
Utställningen invigs kl. 14 den 7/6 med Maud Karlsson, komposition/ koreografi/ performance, Uppsala - ett uppförande gjort enbart för utställningen i Wij KonstVERK. Invigningstalare: Lars Krantz, Wij Trädgårdar och Sofia Nohrstedt, nytillträdd danskonsulent, Musik Gävleborg.
Under sommaren följer teaterframträdande och en workshop av Teater SLÁVA, Huddinge. IDKA från Gävle skapar elektronisk musik till en svensk klassisk stumfilm, håller kvällsframträdande med egna elektroakustiska kompositioner. Uppsala Dansteater står för ett framförande. En augustikväll får vi uppleva en konsert med TAIKO-trummor och flöjt, enligt japansk tradition!
Ett spännande sommarevenemang utlovas!

Utställningen pågår från den 7/6 - 17/8 dagligen, därefter helgvis 23-24/8, 30-31/8. Midsommarafton hålls stängt!

För öppettider, se: http://www.wijkonstverk.se

Kuratorgruppen 2008 består av Richard Svanström, konstnär, medlem i NotQuite, Aron Wigh, konstnär och ordf.i NotQuite, Maria Forsling Jenke, konstnär, Ockelbo. Utställningen arrangeras av kuratorgruppen i samarbete med Stiftelsen Wij Valsverk och Wij Trädgårdar.

text: M. Forsling Jenke