Året runt, varje vecka, besöker 450 personer Karn Skating Dynamic School för att förbättra sin åkteknik. Skolan jobbar med 100-tals olika klubbar, tränare och andra skridskocoacher från USA och Canada. 10000-tals spelare från amatör till NHL-proffs har under 25 år lärt sej skridskoåkning på Karns Skating Dynamic. Ultimate Performance i Täby står som arrangör för vårens stora Power Skating Camp med start den 7 maj i Älta Ishall i Stockholm.

För den som tittar på powerskating ser det mer ut som isdans i slowmotion när powerskating coach Barry Karn håller sin Skating Camp. Du lär dej att bli riktigt snabb genom att ta det väldigt långsamt, orden är Barry Karns, power skatetränare, eller Better Skate tränare, som han kallar det, för flera amerikanska hockeylag. Det kan låta konstigt att långsamt blir snabbt, men jag har gjort det här i 25 år. Med rätt hållning kan en spelare öka sin fart utan att behöva förlita sej på sin muskelstyrka. Vetenskapen bakom det här är komplicerat säger Karn, men jag försöker att göra det enkelt. Det är en programmeringsak.

Det börjar med en hockeyposition, genom att böja på knäna och stanna där under några sekunder i varje skär. Han tar ett vertikalt hopp som exempel. Säg att du hoppar med låt oss säga 60 muskler för att hoppa högt, om du stannar i rörelsen och försöker få fler muskler, kanske 90, involverade i hoppet så är det fler muskler som gör jobbet och inte nödvändigtvis starkare muskler. När musklerna arbetar bättre tillsammans blir hoppet högre.

Det blir lite vingligt och obalanserat till en början innan tyngdpunkten är centrerad över skridskobladet. Efter ett tag hinner kroppen rekrytera fler muskler för att hitta stabilitet. Det är nu som hela programmeringsprocessen börjar.

Det är ingen hemlighet att Calgary Flames gillar sina stora backar över 195 cm. Men storleken är inte allt i dagens NHL. En back måste hänga med sina snabba forwards, först backa baklänges och sedan vända runt, så det är viktigt att dom stora killarna lär sej rätt åkteknik. Det svåraste för en stor kille är att sitta lågt och kunna stanna där. När du sitter lågt så gäller det att sitta kvar i 30 sekunder och då handlar det om mjölksyra. Även om det är hårt jobb så kommer det att löna sej när du ser resultatet och tidsförbättringen efter lite träning.

Spelarna öser beröm över Barry Karn. Jag har åkt långt för att få delta på på Karns Skating Camps. Jag har jobbat med honom dom två senaste säsongerna. Han är otrolig och jag har lärt mej jättemycket. Jag har märkt så stora förändringar i mitt sätt att åka. Jag har aldrig tidigare varit känd för min skridskoåkning, men nu har det blivit enorm skillnad.

Barry Karns Skatingcamper blir snabbt fulltecknade. Barry jobbar med flera lag. Spelare som kommit och gått under åren kommer tillbaka till Barry. -Jag åker med andra skridskocoacher under säsong men ingen är på samma nivå som Barry Karn. Det här är -way over the top of there heads

Coach Karn tittar ut över isen och pekar -där har du en av få som åker helt naturligt, som är född på skridskor, vi andra är bara helt normala människor

by STEVE MACFARLANE

Fritt översatt All Sport och Idrott

Läs mer http://www.ultimateperformance.se/hem/nyheter