För att mäta om man hoppar högre efter olika typer av träningsupplägg kan man använda sej av Counter Movement Jump, CMJ, där man från stående med upprätt kropp tar fart med benen i en snabb nig-sittning för att sedan direkt hoppa rakt upp i luften. Armarna håller tag i midjan och kan inte svänga med i upphoppet.

För att mäta om man hoppar högre efter ett tungt lyft har forskare mätt resultatet på både otränade och vältränade personer. Testet utgår från att testpersonen antingen cyklar på låg fart för att värma upp, eller cyklar och lägger till ett tungt lyft innan hopptestet.

Efter cyklingen utför varje testperson en statisk knäböj och håller en vikt motsvarande 1,5 gånger av eget max i knäböj, stilla under 3 sekunder. 5 minuter efter lyftet testas hoppförmågan för att se om ett tungt lyft under uppvärmningen höjer prestationen när det gäller att hoppa högre.

Resultatet av testen visar att vältränade personer hoppar mätbart högre av att lyfta tungt i 3 sekunder, medan otränade personer inte uppvisar någon förbättring. Det gör att vältrände kan använda sej av tunga statiska lyft innan träning, tävling eller match för att öka prestationen när det gäller spänstiga hopp. Otränade bör lägga mer träning på att bli tränade innan tunga lyft och höga hopp läggs till träningsprogrammet.



Källa:
Journal of Strength and Conditioning Research 2010

Niclas Carlson Strength and Conditioning
IFAF Team World American Football 2010