Känner du för att ströva i naturen, äta en mysig picknick eller helt enkelt bara sola är Slottsparken i Axmar Bruk ett mycket bra utflyktsmål. Axmar Bruk, som ligger ca 5 mil norr om Gävle, har anor från 1670-talet, då bergmästare Claes Depken fick tillstånd att anlägga ett järnverk med hytta vid Axmar strömmar. De första bruken med tillhörande herrgård tros ha legat inom nuvarande parkområden, d.v.s. det områden där bl.a. Slottsparken ligger. Av olika anledningar flyttades hammare och hytta i mitten av 1800-talet, till en plats närmare havet, vilket gjorde att brukets dåvarande ägare släkten von Schinkel kunde låta uppföra en slottsbyggnad med en magnifik parkanläggning på platsen. Slottet revs tyvärr 1970 men parkanläggningen är i stort sett oförändrad. I parken, som omgärdas av en stenmur, finns damanläggningar med små broar och vackra trädplanteringar av ädla lövträd såsom ask, lind, oxel, lönn och ek. En gräsbevuxen allé kantad av dessa lövträd tar besökaren upp till platsen där Slottet, som uppfördes i början av 1860-talet efter ritningar av arkitekten J F Åbom, tidigare stod. Herrgårdens placering är idag utmärkt med en informationsskylt och några stenar och på den gräsbevuxna platsen passar det utmärkt att slå sig ner. Från ”Slottsplatån” skymtar det gamla lusthuset. Det uppfördes i nygotisk stil samtidigt som slottet. Från Slottsplatån ser man även den byggnad som tidigare rymde klensmedjan, spiksmedjan och brygghus, samt Kvarnen där all gammal utrustning finns kvar än idag. Det gäller även vattenhjulet trots att verksamheten elektrifierades under 1900-talet.

Värt att veta: Om man tidigare inte besökt Axmar Bruks Slottspark är det lätt att missa parken. Det är nämligen så att parken inte utmärkts med skyltar längs bilvägen och inte heller finns det någon parkeringsplats i anslutning till den. Det enda som finns är en liten oansenlig grusväg framför parkingångens grindstolpar. Det räcker därför med tre-fyra parkerade bilar för att det ska bli fullt.

Vägbeskrivning: Åk E4an norrut mot Sundsvall, sväng sedan höger mot Axmar By. Fortsätt på Axmarstig tills du ser skyltarna mot Axmar Bruk. Kör efter dessa. Parken ligger direkt på vänster sida när du kör in i Bruket!

För mer information se: http://www.axmarbruk.se

För dig med kultur- och shoppingintresse är ett besök på Hantverkshuset på Laxön ett måste. Laxön, som ligger mitt i Älvkarleby-fallen några mil söder om Gävle hyste under mer än 100 år Svea Ingenjörregementes trupper under sommarmånaderna då de bl.a. övade broslagning över forsande vatten. Under sitt sekel på ön uppförde soldaterna även en mängd vackra byggnader. Dessa är idag renoverade och fyllda med nya verksamheter. Det röda Hantverkshuset som ursprungligen byggdes som logement för ingenjörkårerna på 1940-talet rymmer idag ett litet armémuseum (som bl.a. visar uniformer, bromodeller och kuriosa från den sekellånga militära perioden på ön), Stig Dagerman-rummet, Galleri Luckan, Älvkarleby Turistbyrå och sist men inte minst en underbar Hantverksbutik. För den hantverksintresserade torde denna butik vara så gott som fulländad med sitt sortiment av gedigna jaktknivar som tål att användas, keramik och träarbeten, smycken av slipade stenar, tenntrådsbroderier, trådslöjd och järnsmide, silversmycken, konstglas, designade barnkläder, godis, sylt och marmelader, drycker, oljemålningar, stickade vantar, sidensjalar, vävda mattor och löpare. Det breda sortimentet av bruks- och konsthantverk kommer ifrån 17 lokala hantverkare ”som alla är medlemmar i föreningen som bemannar och driver butiken”.

Tips! Om ditt behov av shopping och kultur inte är stillat efter besöket på Hantverksbutiken kan du passa på att besöka någon av de andra verksamheterna som bedrivs på Laxön. Se nedan för mer information.

Vägbeskrivning: Kör söderut mot Furuvik och Skutskär, på väg 76. Sväng av höger mot Västanå/ Hyttön d.v.s. ta höger in på Västanåvägen precis innan bron över Dalälven. Följ denna förbi Älvkarleby Golfklubb tills vägen delar sig. Här tar du till vänster och snart kommer du till turisthotellet. För att nå Laxön tar du till höger när "30" sträckan börjar vi turisthotellet. Den lilla träbron du ser framför dig leder upp på Laxön.

För mer information se: http://www.hantverkshusetlaxon.se alt. http://www.laxon.se

Någon sommardag då det regnar och är kallt passar det bra att ägna sig åt någon inomhusaktivitet som t.ex. att besöka Brandbilsmuseet i Gysinge Bruk. Museet, som drivs av stiftelsen Svensk Brandnostalgi har varit i gång i flera år, men det är nog få Gestrikar och Upplänningar som besökt det eftersom man tidigare haft mycket begränsade öppettider. Under 2010 bildades dock en museiförening och med hjälp av dess medlemmar hoppas man kunna ha museet öppet oftare. Den T-formade museibyggnaden i vilken museet ryms uppfördes under 2005-2006. Förutom museet driver stiftelsen även Gysinge Brandkår, som är en frivillig brandkår, samt konferensverksamhet i byggnaden. Detta gör att Brandbilsmuseet förfogar över ett rätt begränsat utrymme där bilarna står trångt. Trots denna ”brist” har man lyckats få med de viktigaste fordonen och brandredskapen från 1800-talets Sverige och framåt. Du finner således alltifrån hand- och ångdrivna brandsprutor, hästdragna brandbilar, brandbilar från andra världskriget, ambulanser som deltagit i långfilmer och mycket mer. På grund av sin samhällshistoriska såväl som motor- och brandkårshistoriska inriktning kommer detta museum troligen att fascinera hela familjen.

Värt att veta: Eftersom Brandbilsmuseet saknar ordentlig skyltning så är det bästa att läsa vägbeskrivning ordentligt innan man åker.

Tips! Om du vill se mer av Gysinge, bege dig några 100 m till Bruksområdet. Där finns hantverksbutik, café, restaurang, brukshandel, utställningar m.m.

Vägbeskrivning från Gävle: Åk riksväg 56 mot Västerås. Sväng höger in på väg 272 mot Gysinge och Österfärnebo. Fortsätt förbi första avtagsvägen till vänster mot Bruket (Granövägen). När du når andra avtagsvägen till vänster (Värdshusvägen) ser du museet på höger sida om dig (på höger sidan om väg 272 – Gysingestigen 207).

För mer information se: http://www.brandmuseum.se alt. http://www.gysingebruk.se