Innan försäsongen drar igång på allvar testas rörligheten hos varje spelare. Resultatet av testerna lägger grund för hur var och en ska lägga upp sitt träningsprogram för att bli rörligare, starkare och snabbare på isen. Träningen består av såväl enkla som komplexa övningar för rörlighet, balans och kroppskontroll. Den röda tråden är enkel att följa. Rörligare för att bli stark. Starkare för att bli snabb. Ett 50-tal spelare från SDE och Vallentuna testades och utbildades i Funktionell rörlighet på Sportlife, Garnisonen.

Genom Ultimate Performance Concept tränar varje spelare på rätt övningar och får en bra värdemätare av testen hur det ligger till med rörligheten i fotleder, knän och höfter. Det är främst med hänsyn till skridskoåkningen som det är viktigt med balansen. Hos unga spelare är det viktigare med balans än med styrka när det gäller skridskosnabbhet. Dom lite äldre spelarna behöver sedan mer benstyrka för att kunna hålla fart. Själva konceptet bygger på att förbereda spelarna för belastad träning. Så fort rörligheten finns så är det dags att belasta sej, inte förr säger Victor Lejon, en av tränarna. Får du bara kontroll på kroppen så är det inte ovanligt att du blir ordentligt mycket starkare utan att du har tränat med vikter. Vi har gjort tester av både rörlighet och styrka på hundratals spelare nu och ser att styrkeresultaten framförallt i ben ökar dramatiskt när spelarna blir rörligare. Det handlar om rörlighet men också om att bana in rätt rörelser. När du har gjort en övning tillräckligt många gånger så lär sej hjärnan att sända rätt signaler till ben och höfter. Lär du dej att koppla in höften och inte bara benen i ett benlyft så är det en skillnad på inte fullt det dubbla, men nästan säger Victor Lejon

Att lära sej att ta i vid rätt tillfälle är också en effekt av att nöta långsamt utan belastning. Träningen utförs med en lätt stång eller käpp utan vikter till en början. En början som räcker hela försäsongen. Det finns bra studier gjorda på att lag som bara kör funktionell rörlighet som försäsongsträning blir rörligare och snabbare på korta distanser mellan 5-10 meter. Det räcker långt i dom flesta sporter.

Mycket av träningen är grunderna i olympiska lyft och hjälper spelarna att förbereda sej för dom krav på styrka som Svenska Hockeyförbundet ställer på sina ungdomar och juniorer upp till J20. Samma sak här som för knäböj. Har du tränat på frivändning i programmet under sommaren så är det mycket lättare att klara styrkekraven. Att vara rörlig och stark i olika moment och ytterlägen är ett bra sätt att förebygga onödiga skador som beror på fel teknik, stramhet eller direkta svagheter.

http://www.ultimateperformance.se