S.H-n Ordens gåva till lägergård i Rörberg
10/11, 2014 kl. 10:48I samband med att S.H-n Orden, Sällskapet Hjälpsamheten, under lördagen den 25/10 avhöll möte i Börshuset, inom dess Överstyrelse med representanter från logerna i Stockholm, Gävle, Norrköping, Västerås, Örebro och Uppsala, överlämnades en gåva på 25 000 kronor som bidrag till Frälsningsarmens Lägergård i Rörberg.
Planeringen för 2015 är redan igång. Det som då bl.a. står på programmet, är ett läger i samarbete med Kvinnojouren Blåklockan i Gävle, ett samarbete som pågått i många år.
Paret Solveig och Benny Grunditz tog över verksamheten efter företrädaren Gerd Boström när hon gick i pension i mars 2005. Gerd Boström vilken var och fortfarande är synonym med koloniverksamheten håller ännu sitt vakande öga över verksamheten. Frälsningsarmen och dess medlemmar utför en stor och viktig social gärning, inte bara genom sin barnkoloniverksamhet.
Det är sannolikt många som har minnen förknippade med Frälsningsarmens verksamhet som deras Hornmusikkårs medverkan vid torgmöten. Många av oss har väl lagt en slant i deras insamlingskittlar, ”Håll grytan kokande” samt lämnat bidrag till den outtröttlige Frälsningssoldaten Åke Andersson som ofta fanns vid entrén till Flanör. Köpt eller läst deras tidning Stridsropet. Många har säkert gjort ett besök hos Myrorna.
S.H-n Orden, liksom ett antal andra Ordenssällskap, bildades som ett resultat vid avskaffandet av skråväsendet. Det fanns vid den tiden inga sociala system som tog t.ex. ansvar för änkor och barn efter en familjeförsörjares bortgång. Något som de olika skrånas medlemmar tidigare tagit.
Genom Sällskapet Hjälpsamhetens bildande skapades stöd för dess medlemmar och deras anhöriga, samt att de även kunde räcka en hjälpande hand utanför deras krets och då närmast till barnen. Under första delen av 1900-talet fanns hos Gävlelogen en sjukkassa med en läkare knuten till sig. Genom medlemskap i Brödragåvan sker en utbetalning av en summa i samband med en Broders bortgång. S.H-n Ordens loger har idag ansvaret för bl.a. ett antal fadderbarn via SOS-Barnbyar. Andra som genom åren har erhållit bidrag är Barncanceravdelningar, RIA, Blåklockorna m.fl.
Fakta:
1865 The Salvation Army, Frälsningsarmen, bildas i London. 1882 Frälsningsarmen etablerar verksamhet i Sverige. 1888 Frälsningsarmen inviger Templet på Boothsgatan i Gävle. 1918 Frälsningsarmens barnkoloniverksamhet startar i Mårdäng. 1919 Frälsningsarmens barnkoloni mottar en fastighet, donerad av fru Lotten Westergren, änka efter framlidne grosshandlare Johan Westergren, i Rörberg för sin verksamhet. 1979 Det nybyggda Templet invigs. 1991 Barnkolonins huvudbyggnad brinner ned. 1994 Den nya byggnaden för koloniverksamheten invigs.
Frälsningsarmen finns idag med verksamhet i 126 länder. Deras uppdrag är detsamma i alla länder: Att predika evangeliet om Jesus och hjälpa människor i Hans namn. Genom sin humanitära verksamhet är de en viktig tillgång i det växande hjälpbehovet i världen.
1875 Sällskapet Hjälpsamhet, S.H-n Orden, bildas i Stockholm. 1878 S.H-n Orden etablerar verksamhet i Gävle. 1960 S.H-n Orden tecknar köpekontrakt med Gävleborgs Sparbank om köp av ”Börshuset”.
SH-n Orden är idag finns idag på sex orter i Sverige. Förutom Stockholm och Gävle är Orden representerad i Norrköping, Västerås, Örebro och Uppsala. Drygt 200 av det totala medlemsantalet på cirka 550 medlemmar tillhör Gävlelogen. Ordens ändamål är att: Att främja Broderskapets idé. Understödja i behov varande bortgångna Bröders närstående, enskilda personer, samt organisationer vilka utövar hjälpverksamhet.
Denna artikel är publicerad på Team Ockelbo via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!