- Jag är uppväxt i Ockelbo sedan mor och far köpte pappas föräldrahem i Åkerby och gick större delen av grundskolan i Ockelbo. Det var bra att växa upp där. Skolan var bra, även om det kanske inte alltid var så roligt, men det var ändå en bra miljö och ett bra samhälle. I samhället var det också en bra social miljö där man kände många och kände igen de flesta. När jag tänker tillbaka på min uppväxt så tänker jag på skogen och ängarna med kor och hästar, och på sjön där man fiskade och åkte vattenskidor. Jag har alltid varit oerhört fäst vid Ockelbo och även när jag inte bott där har jag räknat mig själv som Ockelbobo.

Efter nian flyttade Lasse Sjödin från byn som han kallar Ockelbo, för att läsa vid musikfolkhögskola med sikte på att bli musiklärare med gitarr som huvudinstrument. Efter att ha undervisat i gitarr på lärarhögskolan i Falun gick flytten vidare till Piteå där han själv läste fem år vid musikhögskolan. I slutet av 1980-talet kom Lasse Sjödin så tillbaka till Gästrikland och arbetade som gitarrlärare vid musikskolan i Gävle där han också bosatte sig.

- Jag har alltid varit nyfiken på utmaningar och velat lära mig nya saker genom hela mitt liv, berättar Lasse Sjödin. När tjänsten som musikledare i Ockelbo blev ledig sökte jag och fick den. Tjänsten innebar dels undervisning men också ansvar för att utveckla musiklivet i Ockelbo. Jag blev kvar i Ockelbo fram till 1997 när jag kände att jag ville fortsätta utvecklas vidare i min profession. Kulturskolan i Gävle sökte ny chef, jag sökte tjänsten och fick den. Att arbeta som chef var ett tufft arbete men verkligen intressant och lärorikt vilket jag uppskattade mycket. Att vara med och utveckla verksamheter har alltid tilltalat mig. När jag tillträdde som chef för Kultur & Föreningsstöd inom Gävle kommun 2003 gick jag från att arbeta kulturpedagogiskt till att arbete med kultur och föreningar i ett mer övergripande perspektiv. Det var nyfikenheten som gjorde att jag sökte mig hit också.

- Hos mig har det alltid funnits en önskan om att flytta tillbaka till byn, till Ockelbo, säger Lasse Sjödin. När mor och far så tyckte att huset blivit för stort för dem fick jag och min familj, fru Monica med våra döttrar Ida och Ella som idag är elva och nio år, möjlighet att ta över mitt föräldrahem. Det är två och ett halvt år sedan nu. Flytten tillbaka till Ockelbo har ju gått under min tid som chef för Kultur & Föreningsstöd i Gävle. Det innebär att jag varje dag pendlar med X-tåget till och från Gävle varje dag vilket fungerat utmärkt. Jag har trivts väldigt bra med att bo i oasen Ockelbo samtidigt som jag jobbat i Gävle och kunnat ta del av utbudet som finns här. Det är anledningen till att jag inte aktivt sökt jobb i Ockelbo tidigare. När tjänsten som kommunchef var utlyst förra gången hade jag inte en tanke på att söka men när jag nu såg kravprofilen på vilken person de sökte tyckte jag att den låg nära det som jag själv arbetat med.

Lasse Sjödin arbetar ännu inom Gävle kommun och datum för att tillträda tjänsten som ny kommunchef i Ockelbo var vid denna tidnings pressläggning inte fastställt, men troligtvis blir det omkring årsskiftet.

- Det finns så många saker som gör Ockelbo väldigt speciellt. Man har skapat ett fint företagarklimat och jag skulle vilja påstå att Ockelbo idag är mellansveriges Gnosjö. Det måste vi behålla och utveckla så att ännu fler företag flyttar till kommunen. Det är ju sådana möjligheter, tillsammans med riktigt bra barnomsorg och skolor, som lockar familjer att flytta dit och får Ockelbo att växa. Det vi också har och kan locka med är en livskvalitet som inte minst innehåller den fantastiska naturen men också att man kan bo bra för en rimlig penning. Därtill har vi kommunikationerna som är utmärkta till exempelvis Gävle, Bollnäs, Söderhamn och Sandviken. Att ta sig från byn till Gävle med tåg tar inte mer drygt 20 minuter. Vi måste också skapa bra villkor för turismen, att få folk att stanna kvar i bygden en eller flera nätter. Det är a och o för att det ska bli inkomster till turistnäringen. Vi har flera fina anläggningar i kommunen där Wij Trädgårdar nog är den som är mest känd. När jag har besökt andra kommuner i Sverige har jag fått höra om Wij Trädgårdar och förstått vilket varumärke och marknadsförare för Ockelbo som det är. Kanske har vi på hemmaplan inte riktigt förstått det än.

- Som kommunchef har man både till uppgift att arbeta med detta utåtriktade arbete men lika viktigt är att utveckla organisationen och medarbetarna som förverkligar de projekt man arbetar med. En annan uppgift är att skapa goda förutsättningar för politikerna att verka och fatta beslut som ska genomföras. Att arbeta i en kommunal organisation innebär för mig att man arbetar i det skikt mellan politiken och förvaltningen där demokratin så att säga verkställs. Det ligger nära politiken som berättar vad som ska göras, men innebär istället hur det ska göras. Det är oerhört viktigt att det råder ett gott samarbetsklimat.

- Innan jag sökte tjänsten som kommunchef funderade jag noga och pratade med min familj. Det måste kännas helt rätt – och det gör det. Jag hoppas kunna ta med mig mina erfarenheter, förvalta det goda som finns och komma med idéer och visioner för framtiden. Jag kommer att göra mitt bästa och är ödmjuk inför uppgiften, men det känns väldigt bra att få vara en del av att fortsätta utveckla Ockelbo.

Efter avslutad intervju i Gävle tar Lasse Sjödin sin ryggsäck och går mot tåget, hem till Ockelbo och mot framtiden som kommunchef.

Text och foto: Kristina Hellerstedt Sundin

Bildtext: Lasse Sjödin är fortfarande verksam i Gävle men tillträder snart som Ockelbos nye kommunchef.