Att bli förälskad är härligt. Förälskelsens rus fortgår dock inte hur länge som helst, relationen går efter hand in i en lugnare och mer uthållig kärleks fas. Så småningom inträder vardagen, med andra krav och förväntningar på vår partner. Ibland upptäcker vi att partnern inte längre motsvarar dessa, det vi tidigare tyckte var charmigt kanske börjar reta oss, våra behov blir inte tillfredsställda och vi kan uppleva en känsla av att vara avvisade och missförstådda.

Utifrån personlighet, våra vårdnadshavares historia, egna upplevelser och tidigare erfarenheter i livet, reagerar och agerar vi olika i sådana situationer. Vissa flyr undan, andra blir tysta, oåtkomliga och drar sig undan från beröring och uppmärksamhet, några går till attack och börjar anklaga sin partner. Vi kan också gråta för att få uppmärksamhet eller så har vi andra strategier som humor eller ironi då vi hamnar i känslomässigt jobbiga situationer. Förhållandet kan börja likna en maktkamp och det blir svårare och svårare att bryta det negativa mönstret på egen hand.

Imago är en terapiform som hjälper oss att se bakom försvarsbeteenden och i stället låta bakomliggande, ofta omedvetna, behov och känslor träda fram. Bakom terapiformen finns en filosofi om att vi alla bär på olika erfarenheter från vår barndom.
Målet med Imagoterapin är att bli mer medveten om både våra egna och partnerns behov, för att få förståelse och acceptans för varandra. Målsättningen är att utveckla en förståelse sig själv och sin delaktighet i relationen, att våga vara ärliga mot sig själv och sin partner och att acceptera och öka förståelsen för olikheter.

Centralt i Imagoterapin är den intentionella dialogen som består av tre steg, spegling, validering och empati. I dessa tre steg försäkrar man sig om att båda parterna blir hörda, bekräftade för sin upplevelse av situationen samt får förståelse för sin verklighet. Den öppna kommunikationen och förmågan att lyssna på varandra är a och o i ett förhållande. Skilsmässa eller separation löser oftast inte våra problem mer än för stunden. Vi kanske blir kvitt vår nuvarande partner men oftast behåller vi tyvärr våra relationsproblem och tar dem med oss till nästa förhållande. Medvetenheten och viljan är nyckeln till förändring, vi kanske även finner nya spännande insikter om både oss själva och vår partner.

Imago relationsterapi kan med fördel användas om kommunikationsproblem finns, om passionen och kärleksfullheten försvunnit och ni önskar hitta tillbaka till kärlek, lust och närhet, om det finns otrohet i relationen, om en eller båda vill skiljas, i en ny relation som ni vill göra varaktig, utan upprepande av eventuella tidigare negativa relationsmönster m.m. Denna form av terapi kan även användas i andra nära relationer som t.ex. förälder-barn, syskon eller vid annan konflikthantering och relationsarbete, t.ex. på en arbetsplats eller i en organisation.

”För att ha förståelse för andra människor är det viktigt att utveckla förståelsen för sig själv”