För 100 år sedan lade den italienska läkaren Roberto Assagioli grunden till psykosyntes. ”Människan är en helhet där känslor, intellekt, kropp och själ står i intimt samspel med varandra. Hur det samspelet fungerar är avgörande för hur människan mår, både psykiskt och fysiskt. Psykosyntes är en utvecklingsorienterad psykologi som fokuserar på det friska i varje individ och arbetet sker med att förstärka det.

Psykosyntes är en modern psykologi med kopplingar till Psykoanalys, Humanistisk psykologi, Medicin, Modern vetenskap, Transpersonell psykologi och Österländsk filosofi. Metoden är utvecklingsorienterad och en öppen modell för personlig, organisatorisk utveckling som bland annat hjälper individen att identifiera dennes mål och syfte i livet. Det är en praktisk psykologi som uppmuntrar individen att ta eget ansvar, att göra bra val samt att skapa en egen handlingsplan för livet och att sedan följa den.

Vi har en historia som format oss på gott och ont, men vi har också en kreativ potential, en önskan att läka och leva i enlighet med vår djupaste identitet. Viljan att ständigt se individen ur dessa synvinklar är ett av psykosyntesens viktigaste bidrag till den moderna psykologin.

Psykosyntes betraktar många problem som sunda reaktioner på osunda situationer. Metoden utgår från att var och en av oss bär på outnyttjad potential och ser varje problem som vi upplever som ett frö till personlig utveckling och mognad. Med andra ord, erfarenhet är en värdefull kunskap!

Arbetet i en psykosyntes terapi sker med en mängd olika metoder som väljs och anpassas efter dina förutsättningar och behov. Metoderna bygger på kommunikation i olika former, empati, förtroende och utmaningar. Arbetet kan ske individuellt, i par eller i grupp och kan även omfatta en organisation.

Tekniker som används i samtalet är exempelvis vägledd meditation, gestaltning, måla, rollspel, med syfte till att etablera en hälsosam kontakt mellan medvetandet och det omedvetna för att vi på så vis ska lära känna oss själva bättre och leva mer harmoniskt. Viktiga grundpelare i psykosyntes är identifiering av olika beteendemönster, att skapa en bra balans mellan fantasi, känsla, impuls, intuition, tankar och uppmuntra viljans krafter!

Syntes står för smälta samman, sammanfoga, skapa balans och harmoni.