... här sker många av vargföryngringarna. En ytterligare ökning av vargstammen omöjliggör betande djur i stora delar av Gävleborg.

LRF Gävleborg bjöd tillsammans med LRF Dalarna och Jägarförbundet i de båda regionerna i våras in miljöminister Andreas Carlgren till Ockelbo för att diskutera rovdjursfrågan. Det kom att handla mycket om varg. En jägare och en fäbodbrukare som drabbats av vargangrepp deltog. Jakt med lösspringande hund och levande fäbodar med ohägnade kreatur är mycket riskfyllt, för att inte säga omöjligt, i de områden där vargar har bildat revir.

Miljöministern förklarade att han tagit till sig av budskapet. Det visade han också när han i juli bjöd in fyra ledamöter från EU-kommissionen till ett besök på en fäbod i Ockelbo. Även vid det besöket fanns LRF och Jägarförbundet regionalt representerade.

Men det räckte inte. I dag kom beskedet från regeringen att man gett upp försöken att få dispens i EU för den svenska vargpolitiken.

−Vi är oerhört besvikna. Och det finns en misstro i bondeleden över om regeringen verkligen inte kunnat gå ett steg längre i förhandlingarna med EU, säger Jan Thorén.

−Vi är också starkt tvivlande till att en nödvändig balansering av vargstammen återinförs 2013!

Kontakt:

Jan Thorén, ordförande LRF Gävleborg tel. 070-215 38 50

Per-Olof Uhrus, vice ordförande samt rovdjursansvarig LRF Gävleborg tel. 070-620 88 97

/Insänt av Maria Walraven, LRF/