Vid sidan om den prisade rymligheten och lättåtkomligheten har modellerna Volvo V50, XC60, V70, XC70 och XC90 en rad tillbehör som underlättar för både hund och hundägare när de tillsammans ska ut på vägarna.

* Ett praktiskt skyddsgaller mellan passagerarutrymme och bagageutrymme som hindrar att hunden kan kastas framåt vid en hastig inbromsning eller krocksituation. En hund åker säkrast i bagageutrymmet på en herrgårdsvagn förutsatt att bilen har ett skyddsgaller.

* En längsgående lastrumsvägg som delar av lasturymmet på längden. Hunden kan sitta på den ena sidan om väggen och övrig last på den andra. Praktiskt till exempel om det är matkassar eller annat bagage som hunden inte ska komma åt. För att kunna montera lastrumsväggen är skyddsgallret en förutsättning.

* Ett lastrumsskydd tillverkat i slitstark och smutstålig vinyl. Skyddet täcker både golv, sidoväggar och baksätesryggar. Så skonas bilen även mot blöta, smutsiga hundar efter till exempel en lång dag på stranden.

* En praktisk lastlåda i formgjuten plast som också skonar bilens oridnarie inredning mot smutsiga hundtassar. Den är lätt att torka av. (Finns till alla uppräknade modeller förutom Volvo XC90)

*I en hundbur åker hunden säkert men det är viktigt att välja en bur som är konstruerad att fungera ihop med baksätet i bilen vid bakifrånkollisioner och att den samtidigt skyddar hunden på att optimalt sätt vid krock - både passagerare och hunden ska vara säkrare med hundbur än utan.

* Solgardiner för lastutrymmet som täcker baklucka och bakre sidorutor. Gardinerna ger maximalt skydd och skyddar familjens husdjur mot värme och irriterande solljus. Vilket inte innebär att hunden kan lämnas kvar i bilen sommartid då bilen blir stekhet inuti snabbare än många tror. När värmen stiger blir bilen lätt en dödsfälla för hunden. Temperaturen stiger snabbt, oavsett om bilen står i sol eller skugga. Det hjälper föga att dra ner en eller flera rutor.
När luften står stilla och värmen stiger över 25 grader hjälper inte ens en öppen baklucka som ventilation för en flåsande hund.

Brottsbalken ger stöd att rädda het hund!

Vad kan man då själv göra om man upptäcker att en hund, annat djur eller kanske ett barn, mår dåligt i en instängd bil?
Svenska Kennelklubben (SKK) rekommenderar att först och främst alltid kontakta polisen, är faran större än så bör man se till att man har ett vittne som också kan bekräfta att djuret eller barnet är i fara.
Då kan man handla i nöd (Brottsbalken 24:4) och slå sönder bilrutan, öppna dörren och få ut djuret eller barnet så snabbt som möjligt.

Med rätt utrustning på plats i bilen har man som hundägare säkrat komforten för sitt husdjur. Och de allra flesta hundar tycker om att åka bil, de vill vara med sin familj. Det finns dock några viktiga saker, förutom det givna; såsom att stanna och rasta hunden med jämna mellanrum och att hunden får mat och vatten.

Det man kanske inte tänker på i första hand är att kontrollera att bagageluckan verkligen är stängd. Detta så att hund och last färdas säkert utan risk för att bagageluckan åker upp under färd.

Det är bra är att lära hunden att aldrig hoppa ur bilen annat än på kommando.

Vissa hundar kan bli åksjuka. På sikt går det för det mesta också att träna bort åksjuka hos de flesta hundar. Ett tips på vägen är att ge sin fyrbenta kompis ett ben att tugga på. Det kan förebygga åksjuka. Ett annat är att det också finns medicin hos veterinären för åksjuka hundar.