Berätta lite om din bakgrund?
- Jag började som Ica-handlare. Min far var Ica-handlare så man kan väl säga att jag följde i hans fotspår. Mitt intresse för fastigheter väcktes när jag i början av 1990-talet fick chansen att köpa fastigheten som butiken låg i. Detta intresse ledde snart till att jag började köpa fastigheter och mina fastighetsinnehav växte. Till slut bestämde jag mig för att enbart satsa på fastigheter och jag började därför utbilda mig inom fastighetsbranschen på Högskolan i Gävle. Allt som allt arbetade jag som Ica-handlare i 17 år innan jag hoppade av 2004.
Varför är fastighetsbranschen så spännande?
- En fastighet är någonting som är fysiskt bestående och som man kan bygga om och anpassa efter sina behov och önskemål. Detta är spännande tycker jag! Ur investeringsperspektiv är fastigheter intressanta eftersom deras fysiska existens gör att värdet på dem till skillnad från t.ex. aktier aldrig blir noll.
Fastigheter som investeringsobjekt, hur ska man tänka om man vill spekulera?
- En fastighet har precis som aktier en långsiktigt värdetillväxt. Under årens lopp går det upp och det går ner men värdet ökar alltid i det långa loppet. Vill man investera i en sådan kapitalslukande bransch som fastigheter ska man börja med små fastigheter och sedan på sikt byta upp sig.
Vad arbetar du med idag?
- Förutom mina fastighetsbolag som förvaltar och hyr ut fastigheter driver jag även Värderingsinstitutet i Gävle som sysslar med fastighetsvärderingar. På sidan av det föreläser jag även inom fastighetsekonomi på Gävle Högskola och på Luleå Universitet och är mentor åt några unga företagare.
Du har startat ett nytt fastighetsbolag tillsammans med din bror Mattias nyligen. Berätta om det!
-Det nya bolaget heter SveaHem och ägs av mig och min bror med 50 % vardera. Vi äger fastigheter i Gävle och Sandviken och hyr ut både bostäder till privatpersoner och verksamhetslokaler till företag. Just nu inreder vi vårt nya företagshotell på Upplandsgatan 6 i Gävle. Här kan företagare hyra kontorsrum med gemensam tillgång till kök, scanner och skrivare, möteslokaler, konferensrum m.m.
Vad utmärker ert företagshotell?
- Vi erbjuder prisvärda kundanpassade lösningar där vi försöker tillmötesgå kundens önskemål så mycket som det bara går. Vi har t.ex. märkt att det idag är väldigt eftertraktat att få alla kostnader för sitt kontor på en och samma faktura så att mina slipper ha avtal med flera olika leverantörer själv. Detta tillhandahåller vi därför givetvis. Företagshotellet rymmer också en spa- och motionsdel som kanske kan locka företagare som tänker extra mycket på sin hälsa. Sedan ligger det på gångavstånd från både tågstationen och busstationen.
Vad gör dig till en bra företagare?
- För det första är jag väldigt envis så jag ger inte upp i första taget. Sedan är jag nog bra på att inte bära med mig misslyckanden, jag kan helt enkelt lägga dåliga affärer åtsidan och gå vidare.
Vad från din karriär är du mest stolt över?
-Min familj och då främst min hustru Helen som varit mitt stöd under hela tiden. Om jag inte hade haft henne så skulle jag inte orka jobba som jag gör.
Finns det något tillfälle i din karriär som du kommer ihåg särskilt väl?
- Jag minns inget särskilt tillfälle, men som företagare är det ju alltid roligt när man får nöjda kunder eller som i mitt fall, nöjda hyresgäster. Sedan är det ju väldigt stort när man som föreläsare får vara med om att åhörarna eller eleverna faktiskt står upp och applåderar efter en föreläsning.
Hur ser du på näringslivet i regionen?
- Som företagare har vi märkt att konjunkturen har vänt i många branscher. Så vi hoppas givetvis att det kommer att startas fler företag i regionen. Men det borde väl kunna bli så eftersom det var många som blev av med sina arbeten när Ericsson lade ner här.
Hur skiljer sig företagsklimatet i Gävle från det i Norra Norrland?
- Det är mycket mer fart däruppe. Det är lite guldrusch över det hela och folk är mer på hugget. Kort sagt så pratar man mindre och gör mer vilket också märks tydligt både i politiken och i det lokala näringslivet.
Vad gör du på fritiden?
- När jag inte är med familjen ägnar jag mig gärna åt friluftsliv såsom fiske, golf och skidåkning.
Du gillar alltså att vara i naturen! Finns det någon plats i regionen som du tycker extra mycket om?
-I länet är min sommarstuga en sådan plats. Den ligger vid Storsjön i Sandviken. Men sen tycker jag att det finns en tjusning med att hitta nya platser. Min bror Mattias och jag åker ofta ut och fiskar tillsammans. Då åker vi gärna någonstans långt bort där mobiltelefonerna inte fungerar och där det är lugnt och tyst. På ett sådant ställe tänder jag gärna en lägereld och bara sitter och tittar rakt ut. Jag behöver inte ens få någon fisk för att må bra!
Berätta om dina framtidsplaner?
- Det som står närmast för dörren nu är väl att få i gång verksamheten i företagshotellet. Om det går bra köper vi gärna en ny fastighet och utvidgar verksamheten.
Berätta något som få känner till om dig!
Här tystnar Peter och brodern Mattias tar över. Han säger:
- Peters dolda talang är nog att han ofta kastar upp tio bollar i luften och fångar han dem alla samtidigt. Han satsar stenhårt och på något sätt lyckas han alltid genomföra de uppgifter han påbörjat trots att de objektivt inte borde fungera.