Pers hustru Ingrid är hälsingejänta, och då vill man naturligtvis gärna njuta av den svenska sommaren i stugan i Holmsveden, nära Lingbo ett par mil norr om Ockelbo.

Gudstjänster, bröllop, dop och begravningar hålls i Pully, en vacker förort till Lausanne, närmare bestämt i Eglise du Prieuré i anslutning till stadshuset. Kyrkan ligger vackert med vinodlingarna nedanför och med utsikt över Genèvesjön och de franska alperna. Utefter kyrkväggen finns en hel rad visningsexemplar av traktens stoltheter, vinstockarna!
I stadshusets markplan, ut mot det fina gamla torget, ligger Pullys kommunala vinkällare. Där produceras förstklassiga vita viner, och ett mycket välsmakande vin moussé (lokal champagne)!

Här är det minsann ingen som somnar under predikan – eftersom prästen Harling håller församlingen på helspänn – ingen vill ju missa Pers nydanande tolkningar av skriften eller hans fullträffar till poäng – eller om man så vill – hans sensmoral!

Både Per och hustrun Ingrid är anställda av Skut, Svenska Kyrkan i Utlandet, och är i princip alltid tillgängliga för råd och samtal, ofta med hembesök, både för enskilda samtal och i samtalsgrupper kring tron och livet.
Här finns också populära träffar för svenska au-pairer, kyrkans barntimmar och föräldrar – barnträffar!

Paret Harling driver också de mycket uppskattade musik- och kulturkvällarna i Lausanne – alltid med Per som programledare, trubadur eller ackompanjatör. Och givetvis har Per och Ingrid då också fin uppbackning från församlingsmedlemmarna!
Eller vad sägs om …
En kväll kring Evert Taube med Johannes Stenberg;
Värmlandsafton kring bl a Selma Lagerlöf, Gustaf Fröding, Nils Ferlin m fl, och dessutom sjungs Sven-Ingvars sånger med Margareta Kamprad (!) och Johannes Stenberg som värdar;
Nutida svensk lyrik, Tomas Tranströmer, Kristina Lugn m fl;
Mina vackraste visor med sångerskan Maria Wilhelmsson;
… och mycket, mycket mera!
Man kan också få sig något till livs under kvällen, mot en liten avgift till självkostnad.

Att resa hit och gifta sig i Eglise du Prieuré, är ju något som många vill göra. Bröllopsparen med eller utan gäster, kommer både hemifrån och från den schweiziska eller andra svenskkolonier i världen!
Utlandssvenskarna är faktiskt fler än man kanske skulle tro. Bara på den schweiziska rivieran, Genève – Lausanne – Montreux, bor ca 6 000 svenskar och svenskättlingar. Alla talar och förstår svenska, och de bor där inte enbart på grund av de milda vintrarna och alpernas skönhet – även om det är ett skäl, gott nog!

Den Svenska Kyrkan i Schweiz är unik på många sätt – inte minst därför att man inte har någon medlemsavgift! Såsom frivilligt bidrag per familj brukar man istället ge ungefär CHF 150:- om året, som med tanke på de högre nettoinkomsterna i Schweiz skulle kännas så som 400 - 500 kronor i Sverige.

Om man kort skulle sammanfatta Pers och Ingrids arbete i Joddlarlandet, så skulle det vara, att: De bryr sig!

För mer information, ta gärna kontakt med Per och Ingrid Harling:
Församlingshemmet i ABB-Huset
Paroisse Suèdois / Svenska Församlingen i Lausanne
Avenue de Cour 32, CH-1007 Lausanne Schweiz
+41(0)21-616 65 44
per.harling@svenskakyrkan.se


Foto: Skut & Horst Mueller
Text: Horst Mueller