”Spänn av i spenaten”- Grön Rehab på Wij Trädgårdar
Wij Trädgårdar har just avslutat ett tvärfunktionellt projekt som syftat till att utveckla ett program för rehabilitering i befintlig trädgårdsmiljö, så kallad grön rehabilitering. Projektdeltagare har varit Wij Trädgårdar, Högskolan i Gävle, AB Previa och Lisen Organics. Vårt mål är att vidareutveckla metoder som tar tillvara grön miljö och därigenom förstärker den rehabiliterande effekten.

Projektet har utgått från kända och beprövade behandlingsmetoder kombinerat med praktiska övningar för en befintlig trädgårdsmiljö. Previa i Gävle har, under ledning av Anders Åkerlund, under försommaren genomfört ett antal kurstillfällen på Wij Trädgårdar. Ett koncept som visat sig vara uppskattat hos kursdeltagarna och uppmärksammat inom media. Bl.a. har tidningen Hälsa skrivit om Spänn av i spenaten.

Genom att utgå från redan befintliga behandlingsmetoder kan metoderna, då de används i grön miljö, utvärderas och jämföras med de ”traditionella” användandet, dvs. då de genomförs innanför fyra vita väggar. Målet är att öka kunskapen och förståelsen för vad natur- och trädgårdsmiljöer betyder för människors rehabilitering och rekreation.

Bakgrund till Öppet hus
Under projektet gång (oktober 2010 till mars 2011) har ett trettiotal lokala och regionala aktörer hört av sig med önskan om att få vara en del av programutbudet på Wij Trädgårdar, som går under namnet ”Spänn av i spenaten”. Vi bestämde redan tidigt under projektet att erbjuda dessa lokala aktörer en möjlighet att få visa upp sin verksamhet och sitt utbud av aktiviteter inom ämnet. Självklart hoppas vi på att det skapas nya nätverk under vårt Öppet Hus, säger Malin Eriksson. Vi ser gärna att fler aktörer i framtiden använder och drar nytta av den miljön vi byggt upp på Wij Trädgårdar under våra 10 år. Som arbetsgivare tar Wij Trädgårdar idag mot ett antal individer varje säsong som har behov av arbetsträning efter en tids sjukdom eller frånvaro från arbetslivet. Dessa individer får då vara en del av ordinarie verksamhet, med anpassade arbetsuppgifter utifrån behov och förmåga. Wij Trädgårdar är en stor verkstad med livet som material.

Mål med Spänn av i spenaten.
• Att synliggöra Wij Trädgårdars gröna miljö som en plats för rehabilitering och återhämtning.
• Att utveckla Wij Trädgårdar till en arena för rehabiliteringsteam och patienter.
• Att öka kunskap och förståelse för rehabilitering och rekreation i natur- och trädgårdsmiljö.

”Trädgårdsskötsel är inte enbart en behandlingsform för sjuka. Den ger livet en extra dimension för oss alla. I trädgården kan vi finna bot för leda och kronisk trötthet, en kur mot sorgen, och den kan även ge lindring av spänningar, oro, ensamhet och känslor av meningslöshet. Om det är bättre att förebygga än att bota, varför ska då trädgårdsterapi begränsas till att behandla sjuka, när den skulle kunna utnyttjas i preventivt syfte för att främja hälsan hos varje man, kvinna och barn!” (Donald Norfolk)