Offentliga affärer en stor möjlighet för små företag i Gävleborg
21/10, 2015 kl. 09:51Ett debattinlägg av Johan Almesjö, Inköp Gävleborg som till del är svar på Lotta Pettersson, Svenskt Näringsliv, artikel i det senaste Företagsbladet 2015-10-01.
Lotta Pettersson ger en bild av hur den affären sköts på ett som jag tycker inte helt rättvisande sätt. Jag är den förste att medge att det finns utvecklingsbehov som är att betrakta som en outnyttjad kapacitet som väntar på att bli skördad men att beskriva vår region som särskilt underutvecklad är inte rättvisande. Du säger vidare att vi i Gävleborg är fast förankrade i botten i den tabell som man kan likna Svenskt näringslivs attitydundersökning med. Men om man tittar på jämförelser med andra regioner och kommuner är skillnaderna dem emellan generellt sett mycket små. Så att utifrån dessa små skillnader dra slutsatsen att det just här är särskilt illa ställt är inte alls rättvisande.
Men jag håller med om att det finns områden att utveckla i den offentliga affären i vår region.
Jag håller med om att det finns delar i det Lotta säger som kan utveckla den offentliga affären på såväl generellt som specifikt plan i vår region.
Jag håller också med om att kommunerna som beställer upphandlingar av Inköp Gävleborg har möjlighet att utveckla arbetssätt och därigenom nå högre effekter av den offentliga affären.
Men jag håller inte med om beskrivningen att vi i Gävleborg är särskilt utsatta för dålig ledning och styrning av den offentliga affären.
Jag skulle vilja hävda att det Lotta Pettersson föreslår sker i Gävleborg mer frekvent än i många andra regioner och kommuner i landet.
Jag vill hävda att den skillnad Lotta pekar på mer hänger samman med de attityder som placerar Gävleborgs kommuner på de sista 80 platserna i mätningen som helhet, upphandlingssamarbetet är inte det som avviker i negativ riktning.
Så här ser jag på den offentliga affären i vår region.
• Annonseringsmängden i vår region är mycket hög. Idag är det bara Trafikverket och Stockholm stad som annonserar fler uppdrag än vad Inköp Gävleborg gör för sina kommuner och bolag.
• Lågt avtalsvärde präglar de flesta av våra kommuners avtal. Eftersom vi gör många upphandlingar och delar upp dessa i många avtalsområden ger det möjligheter för många företag att kunna konkurrera om kontrakt med den offentliga köparen
• Antalet lokala leverantörer är stort, senaste mätningen angav att 2/3 av alla leverantörer har arbetsställe i vår region
• Vi annonserar i regel alla direktupphandlingar med ett värde över 100 tkr för våra kommuner. Det är uppdrag som är enkla att svara på och där köparen har ett behov i närtid. Dessa uppdrag är som jag ser det perfekta uppdrag för mindre företag som kanske inte vill binda sin leveranskapacitet till den offentliga köparen över lång tid
• Vi genomför ofta dialog inför start av en upphandling där företag bjuds in att bidra med sin syn på hur mesta möjliga effekt kan uppnås i ett avtal
Jag tycker att det är bra att Lotta lyfter konkreta förslag på hur vi utvecklar arbetssätt och jag ska fylla på din lista Lotta med några punkter.
Kunskap och insikt
Kunskapen om hur offentliga affärer måste bli bättre hos de som är inblandade i dessa, utbildning för beställare och leverantörer är en del i detta. Inköp Gävleborg genomför informationstillfällen, utbildningar runt om i länet. Anmäl dig till dessa om du har möjlighet och saknar du informations eller utbildningstillfälle, ring mig så ordnar vi det!
Lämna anbud
Viljan att vinna kontrakt måste omsättas i att svara på upphandlingar som Inköp Gävleborg annonserar. Med mindre än att ett företag svarar så kommer inte avtal kunna tecknas och köp genomföras. Om du vill ha stöd och hjälp i detta ring vår kundtjänst så hjälper vi dig!
Dialog
Här är jag helt inne på den linje du förespråkar Lotta och jag tror att vi ska sträva efter en dialog med två ambitioner. Den långsiktiga dialogen är den som utvecklar regionen och branscher. Vi behöver tillsammans med branschföreträdare resonera om långsiktiga behov och behov av utveckling där köpare och säljare kan driva utveckling tillsammans. Dialogen med en kortare horisont behöver kopplas till en konkret affärsmöjlighet, kopplas till en upphandling som ska ske i närtid. Min erfarenhet av att prata med främst mindre företag är att de har kraft för denna typ av dialog i första hand då den är affärsnära. Hör av dig om du vill påverka kommande upphandlingar – ring oss så ordnar vi det!
Vilja regional framgång
För mig är detta enkelt att vilja men inte så enkelt att alltid göra, men vi måste ärligt vilja det och jag vill att det offentliga köpet med minsta möjliga ansträngning ska ge så hög effekt som möjligt.
Jag ser att sättet att ta sig dit i vår region sker genom att vi tar tillvara det vi gör bra, förstärker det och tränger undan det vi gör mindre bra.
Med det bjuder jag alla till samtal om goda offentliga affärer.
Vi ses
Johan Almesjö, Inköp Gävleborg
Fotnot: Länk till artikeln som skribenten hänvisar till:
http://www.foretagsbladet.se/articles/view/battre-offentlig-upphandling-kravs
Denna artikel är publicerad på Team Ockelbo via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!