I år är det så många som 22 konsthantverkare som visar upp sig, varav 5 är helt nya i TURBIN-sammanhang. (Men det är inga nybörjare det är fråga om: Anna Eilert, Lena Hultman och Jakob Danhard t ex är väletablerade i svenskt konstliv - för att nämna några.)

Kärnan i TURBIN-gruppen är 13 konsthantverkare boende i Ockelbo, hela eller delar av året. Man arbetar i textil, keramik, glas, metall, betong och andra ibland oväntade material.

Produktionen är till viss del trädgårdsinriktad, men man kan också hitta roliga saker i största allmänhet, alltifrån barnmössor till ljuskronor. Kvalité är en självklarhet, liksom leklustan. I en gammal TV från 50-talet rullar ett bildspel som presenterar gruppen i arbete.

- Vi vill att människor ska se och förstå hur lång och komplicerad arbetsprocessen är, då förstår man bättre varför konsthantverk måste vara dyrare än det industrigjorda, säger Maria Forsling Jenke, keramiker.

Butiken sköts helt av konsthantverkarna själva, liksom allt "kringarbete". Rustningen av lokalen t ex har slukat massor av arbetstimmar, men resultatet har man all anledning att vara stolt över - ett kvadratiskt rum på över 100 m2, med vackra ljusinsläpp och forsen brusande alldeles utanför. Det kan inte bli bättre.

I sommar ställer TURBIN´s medlemmar även ut hos Kaleido i Uppsala, tillsammans med Kaleido´s egna medlemmar, på temat Fortplantning.

Läs mer om gruppen på hemsidan http://www.turbinkonsthantverk.se.