När vi äntligen når den rätta terminalen efter att ha gått förbi SkyCity, inser vi snabbt att vi borde ha svängt vänster för 500 meter sedan. Men nej, flygplatsen har andra planer för oss. Istället för att njuta av en kaffe vid gaten, trampas vi vidare genom en enorm galleria fylld med butiker och restauranger, som om vi vore i en shoppingmall snarare än på en flygplats. Här ser man äldre resenärer sucka och stånka när de släpar sig fram, med mer förtvivlan för varje steg.

– Det mest ironiska? När vi till slut når vår gate, står vi bara 50 meter ifrån platsen där vi tidigare passerade. Vandringen har tagit oss 36 minuter, vilket kanske inte låter så farligt – om man inte råkar vara en stressad semesterfirare, eller har barneller äldre med i sällskapet i släptåg, hälsar Urban Dahlenlund, globetrotter med fötterna i både Gävle och den spanska myllan. Arlanda verkar vara i en konstant ombyggnadsfas, med plank och avstängda områden som antyder att någonting stort är på gång. Vad? Ingen vet riktigt. Nya butiker kanske?

Den nya marknadsplatsen som skulle öppna i samband med den nya säkerhetskontrollen sommaren 2023 är bara första steget. Fullbordandet av detta shoppingmecka förväntas vid årsskiftet 2024/2025. Då kommer runt 50 nya butiker, restauranger och tjänster att slå upp sina portar i Terminal 5. Och där står vi, trötta och uppgivna, undrande om vi kanske borde boka handikappskjuts nästa gång. Kommer Arlanda någonsin att bli klart? Svaret förblir ett mysterium. Men en sak är säker – flygplatsens nuvarande skick lämnar onekligen en hel del att önska​.

Joe Formgren
Publicerad i samarbete med Turisttipset