Prisutdelningen var finalen på en omfattande process med anmälning, nominering och omröstning enligt alla konstens regler. Och den skedde under överinseende av Jan Thorén, ordförande LRF Gävleborg, Lars Sundström LRFs regionchef, Berit Löfgren från Länsstyrelsen Gävleborg och Hans Bovin, projektledare LRF.

Motiveringen för lantbruksföretaget Olors löd:
Både känsla och omtanke för människor, djur och miljö är utmärkande för det sätt, som gården drivs på. Ekologisk och Kravcertifierad produktion av mjölk och lammkött bedrivs med små behov av inköpta produktionsmedel, vilket bidrar till en uthållig produktion med hög självförsörjningsgrad. Gårdens byggnader och omgivningar visar att natur- och kulturvärden är viktiga för brukarna. Familjen ger liv åt ett lantbruk och ett förhållningssätt till jordbruk, som i snabb takt håller på att försvinna.

Priset till Anna-Karin och Svenolof Sundberg blev en weekend på Dala-Husby hotell, diplom och blommor. Dessutom fick företaget rådgivning i energieffektivisering från Länsstyrelsen och ett aktivt medlemskap från Hushållningssällskapet. LRF Regionförbund Gävleborg delade ut pris i form av en prenumeration på någon av tidningarna inom LRF Media.
Övriga två nominerade gårdar: Johan Fredlund, Jordnära Produkter i Valbo och Chatrine och Lars Rolfhamre, Per-Larsas lantbruk i Ljusdal fick motta diplom, blommor samt en prenumeration av LRF.

Årets lantbruksföretag som arrangerades för fjärde året, avser att lyfta fram lantbruket som en viktig funktion i samhället, både vad gäller upprätthållande av den gröna sektorn, vård av landskapet och för att vidmakthålla en levande landsbygd. Åtta kriterier avgör om man kan bli nominerad och dessa fokuserar på långsiktighet, matkvalitet, certifiering samt ekonomisk och miljömässig hållbar produktion.

Kontaktuppgifter:

Gården Olors:
Anna-Karin och Svenolof Sundberg
0290-101 82

Projektledare LRF:
Hans Bovin 070-266 71 10

Foton: Maria Walraven, Hans Bovin, Horst Mueller