Göran Ström, VD för Ostpacken i Ockelbo.
- Vi har provat flera olika varianter av julbord men det allra bästa och roligaste var det som vi arrangerade själva. Ostpacken har 25 anställda i Ockelbo med en rad olika nationaliteter. Alla fick därför i uppdrag att göra en varsin maträtt som var representativ för julen i hemlandet. Det blev väldigt lyckat med mat från bland annat USA; Thailand och England. Tidigare år har vi ätit fina julbord både vid Axmar Brygga och hos Wij Trädgårdar. Det har varit julbord av traditionell karaktär som varit välsmakande. I år kommer vi på Ostpacken att besöka Julgalan vilket blir nytt för oss och säkert väldigt trevligt. För vår del är det viktigt med en sammankomst av det här slaget, speciellt i november som är en oerhört hektisk tid med alla julostar som ska packas.

Pelle Olsson, tränare och sportchef Gefle IF Fotboll.
- Det har hänt flera år att jag inte har ätit något julbord alls innan jul utan först på julafton. För mig personligen är inte julbordet en viktig höjdpunkt på året som jag vet att det är för många andra men visst kan det vara roligt. Tillsammans med de anställda i föreningen har vi besökt flera julbord under åren. För två år sedan var vi på Stora Wall vilket vi alla var väldigt nöjda med. Jag tycker att miljön är viktig, det är en del av stämningen som är lika viktig som maten i sig.

Stefan Åsbrink vid Darmell Åsbrink
- För oss som arbetar med upplevelser varje dag är det viktigt att få njuta av ett julbord där både miljön och maten är god och inger ett lugn. Vi är ute och åker så mycket att det är skönt att bara njuta. Vi har ätit julbordet på Furuviks Brygga som har uppfyllt just det vi önskat i både maten och miljön. Även Axmar Brygga har varit väldigt fint. Om man bortser från det traditionella julbordet så måste jag säga att Helkvällen var den optimala företagsfesten i juletid. Den hade ett väldigt bra format med hög kvalitet på både maten, underhållningen och upplevelsen i helhet. Det är viktigt att man har roligt tillsammans med dem man arbetar med – även om det inte är just vid jul. Om man har roligt tillsammans känner man också samhörighet med varandra vilket i sin tur gör att man i arbetet presterar mer och gör bättre resultat.

Jan Bendrik, turism- och näringslivschef Älvkarleby kommun.
- Självklart vill jag äta julbord före julafton och de ska vara av helt traditionell karaktär. Om man på arbetsplatsen ska kombinera julbordet med någon annan aktivitet kanske en spännande och underhållande föreläsning skulle vara lämpligt. Jag tycker absolut att julbordet är viktigt både för traditionens skull men också för relationernas skull. Man behöver känna sina arbetskamrater mer än bara genom jobbet för att känna att arbetet är viktigt och att man bygger någonting tillsammans. Jag tror att vi i Norden uppskattar julbordet och andra traditioner som lucia för att det ger oss lite värme och stämning i den kalla tiden före jul.

Björn Widegren, kulturredaktör Gefle Dagblad.
- Julbord ska vara traditionella och i fin miljö. Det ska vara gott och vällagat med massor av sill, skinka, revbensspjäll och korv. Och till det tar jag gärna en nubbe eller två. På julafton vill jag också ha dopp i grytan som är en verklig tradition. Det ställs så många krav på oss människor idag att vi ska hänga på den senaste utvecklingen men inom julbordet behövs det verkligen inte, där behöver vi traditionerna. Tillsammans med midsommar är julen en av de finaste och viktigaste traditionerna. Och vid båda högtiderna spelar sillen en central roll. Ifjol åt vi julbord på Furuviks Brygga som var trevligt och i underbar miljö. I år blir det Wahlströms julbord ute i Utvalnäs som ska bli väldigt roligt att prova.

Text: Kristina Hellerstedt Sundin