- Det är helt sjukt, tänk att jag är en av alla sökande som har gått vidare till finalen. Det är så häftigt, plötsligt händer det. Samtidigt som jag är helt pirrig så känner jag mig helt lugn och harmonisk. Det är min tur nu, min revansch, säger Jacob.
Det var i slutet av augusti som den svenska befolkningen kunde se hans första framträdande i tv med låten ”Spunk City”. Då juryn, bestående av en studiopublik med musikälskare i tre generationer, inte var överens om att ta Jacob vidare var coachen och artisten Pernilla Andersson den som räddade honom från att åka ut. Genom att ge honom sin röst, sitt wildcard. Men att han över huvud taget kom på tanken att delta i tävlingen har han kulstötaren och multisysslaren Jimmy Nordin att tacka för. Jimmy som var med i en annan tv-produktion fick frågan om han kände någon i Gävle som kunde sjunga. Han tipsade omedelbart om Jacob Gordin, och det dröjde inte länge förrän Jacob fick ett samtal från ”True Talent” som gärna ville att just han skulle komma på audition.
- Att jag nappade berodde delvis på att jag inte hade sökt själv, att det var de som ville att jag skulle komma. Så jag tänkte att jag satsar på det jag alltid har velat göra och lever min pojkdröm.
Väl på audition kändes allt bara så rätt. Han framförde sin egen låt ”Livets skafferi”, en låt som nu har släppts som singel, och reaktionen från juryn märktes tydligt.
- När jag kom ut därifrån hade jag bara ett enda stort flin, säger Jacob och skrattar.
Och hans magkänsla stämde. Han tog sig till tv-inspelningen och sedan vidare till den spännande finalen där endast 12 tävlande står kvar. I tävlingen handlar det om att hitta Sveriges bästa röst. Så att framföra en egenskriven låt var knappast ett krav, det är snarare högst ovanligt bland de existerande musiktävlingarna på tv. Men Jacob valde ändå att framföra ”Spunk city”. Även den kommer snart att finnas tillgänglig som singel och på ett album innehållande nymastrade låtar från tidigare skivor. Även en ny fullängdare är på gång och planeras komma ut nästa år.
- Jag skriver som mycket jag bara kan. Och jag kommer inte att sluta förrän jag har fått till den stora hitten. Kanske blir det nu det händer, säger Jacob och ler.


Men Jacobs musikkarriär sträcker sig betydligt längre bak än det händelserika år som pågår här och nu. Han är något av en legend i Gävles musikliv. Men det här är första gången som han skapar låtar utan att vara fast i ett missbruk.
- Jag känner mig så fri. Det som pågår just nu är något helt fantastiskt, säger han.
Många är de som har sett honom falla. Resa sig. Och falla igen. Men den här gången känns det annorlunda. Och det sprudlar om Jacob. Det gör det verkligen. När han stormar fram och långt ifrån kan dölja sin iver över allt glädjande som händer just nu. Sedan 2010 är han helt drogfri, från att ha varit både alkoholist och narkotikamissbrukare. Men han ska inte tillbaka dit igen. Hur han kan veta att det inte kommer att ske kan han inte beskriva med ord, det är en stark känsla som inte går att ta på. Han har förändrat sitt tankesätt och vågat lyssna mer på andra, de som står honom nära och kan ge goda råd.
- Ensam är inte stark och själv är inte bäste dräng. Det är tillsammans man kan förändra och hjälpa varandra, säger Jacob.
Några av de som står bakom honom är medlemmarna i bandet Gordin International All Stars. Ett band som är ett härligt hopplock från Gävles musikhistoria. Peter Nygren spelade med de två inflytelserika Gävlebanden Quiet och Kingfisher Men, precis som Stefan ”Zeke” Cedervall som både spelade med dem och i Vem von Helst och Backstage Boozers, Erland Dahlbom spelade med Kadesh Kadeng och Zeke Varg, Anders Sundin har varit med i diverse jazzkonstellationer och band som Alter Ego och Bino Rindestig har även han spelat med i ett antal olika band. Linda Sahlberg är bandets nykomling och Jacobs stora kärlek. Även hon har haft ett händelserikt musikår då hon vann länsfinalen i ”Svensktoppen Nästa” och gjorde bejublade framträdanden på Sommarkväll på Slottstorget i juli. Bandet har, från att ha spelat på flertal platser i Gävle, nu börjat röra sig utåt i landet. Och fler spelningar bör det bli, efter allt uppmärksammande i tv.
- Det är sjukt vilken genomslagskraft tv har, jag märkte skillnad direkt. Plötsligt ville flera tidningar och radiostationer träffa mig. Och folk på stan kände igen mig och kom fram och peppade. Det känns skönt att visa att jag aldrig ger upp!

För Jacob har musiken alltid varit en självklar del av livet. Musiken har även blivit något av en livboj då allting annat har stormat omkring honom. Det var punken som fick honom att upptäcka det förlösande och befriande i musikens värld. 1977 sprudlade punken och Gävle låg i framkant med band som PF Commando, som var de stora hjältarna för en då elvaårig Jacob.
- Jag kände mig utanför väldigt tidigt och hade en tuff uppväxt. När jag var elva år bodde jag i mitt fjärde hem. Mamma var ensamstående och klarade inte av mig. För mig betydde punken en väldig gemenskap. Jag i princip bodde i replokalen, säger han.
Från att först ha spelat trummor i band som Bizex-B och Backstage Boozers och slagverk i Quiet började han att längta allt mer efter rollen som frontfigur. Att börja göra egna låtar föll sig helt naturligt och 1997 kom debutplattan med det självbetitlade namnet ”Jacob Gordin”. Under åren har han gjort duetter med andra svenskspråkiga artister som Håkan Hemlin i Nordman och Plura från Eldkvarn. Singeln tillsammans med Håkan Hemlin gick under namnet ”Vad var det vi sa!”, något som de båda med sin struliga bakgrund har fått höra allt för många gånger från folk runt omkring. Men trots det tycker han att Gävle har varit en plats där han har kunnat resa sig upp igen och igen och samlat ny kraft.
- Jag både älskar och hatar mitt Gävle. Jag älskar staden för att den finns nån slags jävlar anamma i alla Gävlebor. Men samtidigt är folk så rädda för att sticka ut.
Hans låttexter innehåller en stor dos Gävlehistoria. Om att växa upp på Nordost och hänga på flippertillhållet Alexander Lucas, en plats som Jacob beskriver som ett tillhåll där alla ungdomar som inte hade några tider att passa hängde. Men trots att den platsen ledde honom på vägen in till missbruk så var det även där punken hägrade. Och det var där det livsnödvändiga intresset fick möjlighet att blomstra.
- Musiken var och är så pass betydelsefull att den har räddat mig. Verkligen! Utan musiken hade jag gett upp för länge sedan. Men nu njuter jag av varje minut. Det känns väldigt trevligt och stimulerande att vara herr Gordin just nu, säger Jacob och ler.
Marie Björk

Namn: Jacob Gordin
Titel: Artist
Ålder: 45 år
Bor: Gävle/Furuvik
Album: Då, nu, nyss och sen (2010), Bill Bob & Hallelulia (2005), Jacob Gordin (1997).
Hockeylåt: 1997 gjorde Jacob en kamplåt åt Brynäs IF, ”Brynäs Kom”, som peppade dem så långt som till SM-guld.