– Det är naturligtvis jätteroligt och det visar att vi är på rätt väg med ett större cykellopp i stan, säger Henrik Nyquist från arrangerande CF Bockstyret Gävle.
– Nästa år gör vi det till en tradition.

I år erbjöd Gästrikeloppet Neova en extra sträcka på två mil – BlodRacet.
– Vi ville prova att locka vardagsmotionärer genom ett samarbete med Blodcentralen Gävleborg och samtidigt uppmärksamma behovet av fler blodgivare, berättar arrangören.
Cirka 20 cyklister antog utmaningen.
– Jag hade räknat med fler, i synnerhet med tanke på det mycket vackra vädret, men vi lyckades medhuvudsyftet: att rikta uppmärksamhet på Ge Blod-kampanjen, säger Henrik Nyquist.
– Mycket tack vare att äventyraren Fredrik Sträng ställde upp som Master i Blodracet, och även cyklade den längre sträckan. Vi fick en del publicitet.

Det sägs att Fredrik Sträng körde åt ”fel” håll?
– Jag måste nog bekräfta det, skrattar Henrik Nyquist. Jag fick ganska snart efter start rapport från Järbo OK, som sköter depån i Medskogssjön, om att en ensam cyklist passerat – åt fel håll. Det visade sig att Sträng valt en egen väg ut ur stan.

Övriga cyklister ledsagades ut ur Gävle centrum med hjälp av flaggvakter från Bilkåren samt eskort av en elbil, en gasbil och två cyklande poliser.
- Jag gillar sådant, det ska vara lite ”happening” kring start och målområdet.

– Gästrikeloppet var inbakat i Trafikantveckan precis som ifjol, till nästa år ska vi utveckla konceptet ytterligare, säger Henrik Nyquist som vill passa på att tacka alla som ställde upp.
– Såväl cyklister som funktionärer från bl a Gävle Triathlonklubb – stort tack!


Fakta: De fick Neova-priset

Kuststräckan: Håkan Thorsell, Uppsala (1:21), Rose-Marie Forslund, Falun (1:21)

Ockelbosträckan: Fredrik Lindström, Gävle (2:43), Sofie Carlsson, Gävle (3:09)



Gävle Energi vann ”Företagskampen”.
I mellansträckan på fem mil ingick en ”företagskamp". Årets Utmanare var Gävle Energi som före loppet utlovat en evighetslampa till alla deltagare som slog dem.
Men lamporna fick de nu behålla – ”Energilaget” tog hem utmaningen på tiden 1:51.
- Riktigt roligt. Hela laget har kämpat väl, sa lagledaren Åsa Westerberg efteråt.

Så gjorde naturligtvis även de andra företagen med Manges Cykelverkstad på andra plats med tiden 2:18 och Lärarförbundet som blev trea med tiden 2:30.
Laget från Stenebergsskolan tvingades lämna walk over p g a förkylning.

Utmaningen kommer att återkomma år 2010.