Framtidens skatter blir en valfråga
8/3, 2010 kl. 10:12Alliansregeringen och den rödgröna oppositionen vässar argumentationen inför valet men redan nu kan man ana att skatterna kommer att bli en stor valfråga. Oppositionen vill ta bort RUT-avdraget, vilket kommer att få negativa konsekvenser för många företag i tjänstebranschen. Svenskt Näringsliv, Teknikföretagen, Sveriges Byggindustrier och Gävle affärsnätverk bjöd den 4 mars in till lunchmöte på Stora Vall i Gävle. Johan Fall, Svenskt Näringslivs Skatteavdelning, gav sin syn på temat ”Framtidens skatter - för fler och växande företag, konkurrenskraft och välstånd”.
- Skatterna kommer att bli en spännande fråga i valrörelsen, speciellt som oppositionen vill ta bort avdraget för hushållsnära tjänster, sa Johan Fall. Det blir extra spännande med tanke på den senaste tidens dramatiska ekonomiska förlopp med både finanskris och lågkonjunktur på samma gång.
Skatterna är enligt Johan Fall regeringens kraftigaste verktyg för att påverka ekonomin och extra viktigt i lågkonjunktur. Konjunkturen verkar dock vara på väg uppåt men än är faran inte över.
Sverige står inför ett antal utmaningar som måste tacklas, bland annat globalisering, företagens konkurrenskraft, allt fler äldre och därmed en ökande efterfrågan på välfärdstjänster. Hur skall vi förhålla oss till den utvecklingen? Ökat skatteuttag är ett hot mot utvecklingen. Att det är ett reellt hot visar Sveriges Kommuner & Landsting (SKL) i en studie som visar att kommunalskatten kommer att hamna på 70 kronor (procent) år 2025, om inget görs för att hindra utvecklingen.
Globaliseringen ger oss möjligheter genom att marknaden för duktiga tjänsteföretag ökar samtidigt som traditionella tillverkande företag står inför en stor utmaning.
svenskt Näringslivs Skattekommission har genomfört möten med närmare 1000 företag, som lagt fram sina synpunkter på framtidens skatter. Kommissionens slutsatser sammanfattades utmärkt av Christer Hasslebäck, Welltec: ”Framtidens skattesystem måste formas så att fler plantor kan gro och växa”.
• Sverige ska vara ett land med växande välstånd baserat på ett dynamiskt och framgångsrikt företagande
• Skatterna måste utformas så företagens konkurrenskraft stärks samtidigt som välståndet i samhället utvecklas
• Företagen har en grundläggande betydelse som skattebas och uppbördsman. Det är i företagen som resurserna för det svenska välståndet ytterst skapas
Skattekommissionen vill börja med det här:
• Kapitalinkomstskatten
• Marginalskatten på arbete (f.n. högsta i världen)
• Skatterna på arbete
• Förslaget om riskkapitalavdrag
• Dubbelbeskattningen
• Rättssäkerheten
• Synliggör skatterna och avgifterna (bl a arbetsgivaravgiften)
Skattestrukturen i Sverige kan enkelt sammanfattas så här, miljarder kronor avrundat:
• 500 sociala avgifter (arbetsgivaravgift 392, egenavgift, allmän pensionsavgift mm)
• 400 hushållsskatter (inkomstskatt mm)
• 300 moms
• 200 örigt (energi, fastighet, punktskatter mm)
• 100 företag (bolagsskatt och avkastningsskatt)
Skattetrycket i Sverige har varit högst i världen sedan 70-talet men nu har i alla fall Danmark gått förbi tack vare de senaste årens välbehövliga skattesänkningar. Men Danmark och Sverige har det i särklass högsta skattetrycket. Från 1925 till 1960 hade Sverige ett lågt skattetryck jämfört med många andra länder!
Hur främjar man tillväxt med hjälp av skattesystemet?
- Vissa skatter är skadliga för tillväxten som kapitalskatten, sa Johan Fall. Pengar kan enkelt flyttas över gränsen till andra länder med låg eller ingen kapitalskatt. Enorma belopp försvann från Sverige när vi hade hög kapitalskatt.
Dubbelbeskattning, hög marginalskatt och hög skatt på kvalificerad arbetskraft är andra hot mot utvecklingen i Sverige. Marginalskatten är högst i Sverige, nästan 60 procent, men det allvarligaste är kanske att den höga marginalskatten drabbar betydligt lägre inkomster i Sverige än i jämförbara länder. I Sverige passerar marginalskatten 50-procentstrecket redan vid inkomster på cirka 33 000 per månad, 10 000 lägre än till exempel Danmark! Det här drabbar rekryteringen av högt kvalificerad arbetskraft, forskare, företagsledare mm.
Alliansen vill slopa förmögenhetsskatten medan den rödgröna oppositionen vill återinföra den.
Alliansen vill utveckla jobbskatteavdraget medan oppositionen vill ta bort den.
- Tyvärr har finansministern inte lyckats marknadsföra jobbskatteavdraget så att alla förstår att de fått lägre skatt, sa Johan Fall. Vi har gjort undersökningar som visar att många inte uppmärksammat att de får ut mer pengar.
Man kan få en ungefärlig beräkning om man kollar på http://www.jobbskatteavdrag.se
Oppositionens budget innehåller bland annat:
• Omfattande skattehöjningar (S = +20 miljarder, V +47, Mp 17 samt mer höjningar senare)
• Hot om att återinföra förmögenhetsskatten
• Bort med RUT-avdraget
• Extra värnskatt
• Grön skattehöjning (OBS: inte skatteväxling!)
• Försämrad rättssäkerhet och ökad administration för företagen
- En undersökning av Novus visar att två av tre svenskar är för avdraget för hushållsnära tjänster, sa Johan Fall.
Skatteverket aviserar dessutom ytterligare begränsningar av ränteavdragen. De har också visat en aggressivare attityd när det gäller F-skattesedlar.
- Skatteverket får trots allt ofta högt betyg av företagen för bra service, sa Johan Fall. Men det är alarmerande att antalet skatterevisioner minskat från 18 000 för 10-15 år sedan till dagens cirka 6 000 per år.
- Det är viktigt för seriösa företag att skattesystemet är rättssäkert men också att den administrativa bördan minskas, fortsatte Johan Fall.
Men helt klart är att det kommer att bli skattefrågorna som kommer att dominera valrörelsen!.
Denna artikel är publicerad på Team Ockelbo via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!