Kraft är olika sätt att accelerera kropp eller vikt inom dom flesta idrotter. Skador eller naturlig stramhet gör att fotleden inte är rörlig nog. Med nedsatt rörlighet i foten är det svårt att böja höfter och knän tillräckligt mycket för att utveckla maximal kraft under knäböj med stången både framför och bakom nacken. Frivändning av lite högre vikter ställer också höga krav på fotens rörlighet. Till och med bänkpress bli bättre när kraftvinklarna förbättras av träning. Det gäller att få fötterna långt in under sej för att kunna utnyttja all kraft och kunna ta i med hela kroppen när det handlar om tunga lyft och upprepad acceleration.

Att långsamt bana in ny rörlighet genom funktionell rörlighetsträning är ett enkelt sätt för stela idrottsmän, båda små och stora, att
att skapa förutsättning att börja träna med belastning. På senaste åren har forskningen visat att det är dags även för unga killar och tjejer att börja träna styrketräning. Genom enkla tester och funktionell rörelseträning blir både rörligheten, styrkan och spänsten bättre.

Bara genom att öva sej på att stå på hela foten utan att hälarna lyfter när knäna böjer sej skapar bättre balans, en grundförutsättning för att kunna utveckla både styrka och kraft. Det går exempelvis bättre att springa både bakåt och framåt på korta sträckor när rörligheten blivit bättre. Det är lättare att hoppa rakt upp och rätt fram och på köpet hålla koll på att knän och fötter pekar åt samma håll under all form av belastning. Är fotleden för stel blir belastningen högre på övriga benet, knät och höften med många onödiga skador och smärttillstånd som följd. Gå det inte att böja foten uppåt eller nedåt så böjer den sej helt enkelt i sida istället.

Därför är det klokt, att den som ägnar sej åt idrotter där styrka och kraft är avgörande faktorer, tränar för att skapa rörlighet i fotleden

Riktigt strama fotleder tar mellan 3-6 månader att förbättra. Det gäller att vara uthållig. Några har bara 5 graders rörlighet. Det krävs minst 10 grader för att kunna gå obehindrat utan att kränga eller halta och upp mot 20 grader för att kunna utföra snabba riktningsförändringar.

Det är alltså fotledens rörlighet som på ett snabbt och enkelt sätt kan leda kraftutvecklingen i idrott framåt.


Niclas Carlson Strength & Conditioning
IFAF Team World American Football 2010