Åke Hålén - Årets företagare i Ockelbo 1996 - visar ett strålkastarglas som Forma Plast har utvecklat och tillverkar. Men den som vill köpa plastglaset måste vara beredd att lägga sex (6) miljoner kronor på bordet. Det ska nämligen monteras på den svenska supersportbilen Koenigsegg.
¬- Vi har tillverkat strålkastarglasen under något år, men vi gör ju inte så många årligen, förklarar Åke Hålén med ett litet skratt.
Forma Plasts historia går tillbaka till 1990 och nedläggningen av Ockelbo Skoterfabrik. Åke Hålén erbjöds att köpa en vakuumformningsmaskin. Förvånad frågade han sig varför, men hans nära medarbetare, både på skoterfabriken och på Forma Plast, Björn Östberg, kan berätta.
- Åke var den som utvecklade vakuumformade detaljer till ”skotrarn”. Och han var verktygsmakare i grunden.
Åke Hålén startade sitt företag, utan anställda, och bland kunderna fanns efter en tid dåvarande Anders Wimans ambulansföretag i Sandviken, där Björn Östberg hade anställts.
- Jag tog kontakt med Åke, som jag visste var innovativ och en problemlösare, berättar Björn Östberg.
Sedan har kundkretsen och företaget vuxit; med bussföretag, skogsmaskintillverkare och många andra branscher och företag. När det dras in fjärvärme i hus runt om i landet går rören ofta genom en skyddskåpa som tillverkats i Ockelbo, för att nämna ett exempel.
När Anders Wiman utvecklade sina ambulanser var det i nära samarbete med en särskild ”Ockelbogrupp”, som Åke Hålén och Björn Östberg menar är typisk för Ockelboandan. Där fanns stort kunnande från plastbåts- och snöskoterperioden, och det var via Ockelbogruppen som Björn Östberg kom in på Wimans som ansvarig för teknik och produktion.
Den kompetens inom skilda områden som behövs för samarbete finns i Ockelbo, och Åke Hålén vill att det ska leda till utveckling för hela bygden. Han söker företagare på närmare håll till det nätverk som har kommit att bli landsomfattande. Och han berättar hur Forma Plast har utvecklats, från underleverantör av plastprodukter till att i dag åta sig utveckling och montering av produkter som innehåller både mekanik och elektronik. En takskylt för taxibilar är ett exempel. Hela inredningar till skogstraktorer ett annat.
- Vi har fått en bra order på kompletta inredningar till Toyotaföretaget BT Truck, berättar Åke Hålén och är tydligt nöjd.
Och han var mycket glad när tekniska högskolan, KTH, för några år sedan tog kontakt för att få hjälp att utveckla en ny typ av ridhjälm med tredubbla skal. Forma Plast tillverkar ett inre skal som vid ett olyckstillbud lossnar från en spärr, glider mjukt i det yttre skalet och mildrar mycket av den knyck huvudet utsätts för.
Skal till ridhjälmar levererats till ett företag i Kina, där de monteras till färdig produkt och återimporteras av ett svenskt företag.
Mycket idé- och utvecklingsarbete sker på Forma Plast, berättar Björn Östberg och betonar att den kompetensen är oerhört viktig för företaget.
Björn Östberg berättar också att företaget tar största möjliga miljöhänsyn. De plaster som används i dag är inte rena oljeprodukter, inblandningen av produkter från växtriket ökar, och allt spill mals ned och sänds iväg för återvinning och återanvändning.
Forma Plast har åtta anställda, räknar med att göra någon nyanställning när utbyggnaden är färdig och får under intervjun besök av en arbetssökande.
Åke Hålén berättar att mycket görs för att de anställda ska ha det bra och trivas i en organisation med delegerat ansvar. Han beskriver dem som erfarna och engagerade, med lagkänsla.
- Vi är en familj här, säger han.

Text Erik Andersson



Bildtexter:

Åke Hålén kallar personalen på Forma Plast för ”familjen”. Här är den samlad, med Åke själv längst till vänster, framför fräsmaskinen.

Åke Hålén startade ensam med en vakuumformningsmaskin 1990. Han är idérik utvecklare av både produkter och av det egna företaget.

Den som blir ägare av det strålkastarglas som Åke Hålén håller i händerna måste kunna lägga upp sex miljoner kronor. Glaset ska sitta på en supersportbilen Koenigsegg.
Björn Östberg visar en provskylt som tagits fram för Europamarknaden. Och i bakgrunden syns den pågående utbyggnaden av Forma Plast.