Företagare – förstå din pension!
12/5, 2011 kl. 23:59Att starta sitt eget företag är för många en dröm. Man lockas av friheten i att själv få bestämma över sin tid och sin ekonomi. Det många inte tänker på är dock att man som företagare aktivt måste ta ansvar för sin försäkringssituation och sin pension för att ha samma skydd som den som är anställd.
-Om man utgår ifrån pensionspyramiden i det orange kuvertet som alla får med posten så är bottendelen det du får i allmän inkomstpension, mittendelen är tjänstpensionen, den du har ifrån en anställning eller som du tecknar i ditt företag och toppdelen är det privata sparandet.
Den allmänna pensionen får alla som deklarerar en inkomst, av staten och den grundar sig förenklat sett på den inkomst du haft under din livstid. För den som haft en mycket liten inkomst eller ingen inkomst alls utgår garantipension.
Eftersom nystartade företag sällan går med vinst i uppstartsfasen innebär systemet att de flesta företagare under denna tid går miste om de pensionspoäng de skulle ha fått om de istället varit anställda. Christian Westberg igen:
- Jag har full förståelse för att många företagare har svårt att ta ut lön under tillväxtåren och att de därför får en mindre allmän pension. För att täcka upp detta bortfall brukar därför jag vilja lägga tyngden på att företagare ska kompensera upp sitt skydd till den nivån de skulle ha haft om de hade fortsatt vara anställda.
Det Christian pratar om här är den andra nivån i pensionpyramiden, den sk. tjänstepensionen. Tjänstepensionen betalas normalt av din arbetsgivare och avsättningen procentuellt/år beror på vilket kollektivavtal du tillhör. När du är egen företagare har du inte länge någon arbetsgivare utan du måste själv teckna en tjänstepension eller privat pensionsförsäkring som det kallas om du är enskild näringsidkare eller handelsbolagsdelägare och inte är anställd. Storleken på denna försäkring bestämmer du helt själv.
-Jag brukar rekommendera mina företagskunder att spara mer än vad kollektivavtalen säger procentuellt sett. För att täcka upp för bortfallet av den allmänna pensionen under tillväxtåren, för att många även senare inte tar ut marknadsmässig lön samt för den övertid företagare arbetar utan direkt lön är det rimligt att spara 10-15 % av den lön man tar ut i bolaget (för EF och HB räknas procenten på vinst före skatt), säger Christian.
Den tredje och sista delen av pensionssystemet är privat pensionssparande. Enligt KPA Pension (se http://www.kpa.se) motsvarar den allmänna pensionen och den tjänstepension du får när du slutar arbeta 55-70% av din lön. I Sverige rekommenderas vi därför att pensionsspara privat. Hos de flesta som erbjuder pensionslösningar för företagare har dock redan detta sparande beaktats genom att man inkluderar det i tjänstepensionssteget d.v.s. pyramidens nivå två. Det enda du som företagare egentligen behöver känna till här är hur mycket man maximalt får sätta av varje år och var du ska placera dina pensionspengar för bästa avkastning. För mer information om avdragstak vänligen kontakta Skatteverket. När det gäller förvaltningsformer var vänlig kontakta ditt försäkringsbolag.
Christian Westberg säger avslutningsvis:
-Under den korta tid som jag har jobbat med pensioner och försäkringar för företagare har jag märkt att företagare generellt oavsett man eller kvinna har en tendens att kanske att glömma bort sig själv lite när man startar bolag. Trots att det är mycket att tänka på så tycker jag ändå att man ska vara så pass vaken så att man ser om sitt hus för är olyckan framme då är den framme och då tar den inte hänsyn till om man är nystartad företagare, har drivit bolag i 10 år eller är anställd.
Denna artikel är publicerad på Team Ockelbo via SvenskPress.se.
Se villkor här »
Kommentarer
Ingen har ännu kommenterat denna artikel, du kan bli den första!