Hon har tillsammans med sin kollega Maria Johansson startat en mottagning i centrala Gävle där de arbetar med KBT behandlingar. Det är den metod som enligt senaste forskningen visar sig ha bäst och mest långsiktig effekt mot bland annat sömnstörningar. Mottagningen som ligger centralt i Gävle känns luftig och fräsch. Temat är orange och svart, precis som Intersectors färger och det kommer och går i flera rum. Allt ifrån möbler och gardiner till blommor.

Vad är då KBT?
KBT utläses kognitiv beteendeterapi och är en form av psykoterapi som grundar sig på forskning och teoribildning inom olika sorters psykologi. Begreppet kognitiv beteendeterapi anger att tonvikten ligger på samspelet mellan individen och omgivningen, här och nu.

- Den stora frågan är inte varför du sover dåligt om nätterna utan istället hur du kan göra sa att du sover bättre, säger Bibbi.
Genom att komma på sessioner så får du hjälp med hur du ska göra.
- Den senaste kunden vi hade sover nu betydligt mycket bättre. Det behovs oftast bara cirka 5 sessioner för att få en bättre nattsömn, berättar Maria som är utbildad Kognitiv beteende terapeut, steg 1, på Karolinska Institutet.

Vi sitter i ett av behandlingsrummen och pratar. På väggen framför mig sitter en stor tavla med ett motiv av en stor bro i djungeln. Bara själva rummet gör så att jag känner mig avslappnad och nästan sömnig, innan Maria ens har börjat gå igenom stegen som behövs för att kunna sova bättre. En behandling inleds alltid med en sömndagbok där patienten registrerar sina sömnvanor.
- Det ar viktigt att hitta olika rutiner inför sänggåendet. I terapin pratar man om sömnvanor, säger Maria.
Patienten har efter behandlingen kortare och färre uppvaknande under natten och förlängd sömntid. Den ger även ett större skydd för återfall till dålig sömn.
- Behandlingen ger inga biverkningar, fortsätter Maria.

Det är inte bara sömnproblem som du kan få hjälp med på Intersector. Kognitiv beteende terapi är en behandlingsmetod som har mycket god effekt inom många områden. Det första man gör när man kommer till Maria för en behandling är att hon gör en beteendeanalys av samspelet mellan individ och omgivning. Varje människa är unik så därför är analysen högt individualiserad men utifrån allmänna principer. Man vill kartlägga orsakerna till just denna individs problem.

Terapiformen KBT används flitigt av psykologer, psykoterapeuter och övriga inom psykiatrin i flera stora länder så som USA, Kanada, Storbritannien och Australien. I Sverige går spridningen lite långsammare men används nu mer och mer.

- På Intersector tar vi emot både företagskunder och privatpersoner. Att vi dessutom har en egen läkare, specialist i psykiatri, på var mottagning i Gävle som vi kan erbjuda vara kunder gör oss extra stolt, avslutar Bibbi.



Sara Viklund