Digital Kultur digitaliserar Evert Jäderberg
19/8, 2014 kl. 12:50I tre år har Digital Kultur digitaliserat fotografier från föreningar, museer, kommuner, religiösa samfund, privatpersoner m.fl. En dag i april ringde telefonen hos Digital Kulturs VD Pernilla Sonevik i Arbrå. Det var fotograf Per-Erik Jäderberg från Gävle som undrade om de kunde tänka sig att digitalisera livsverket efter hans pappa Evert Jäderberg. En vecka senare var det mycket inspirerande samarbetet i gång.
Ateljé J-berg drevs av den legendariske fotografen Evert Jäderberg, som till sin hjälp hade fem fotografer anställda. Firmans arbetsområde var Gästrikland, Hälsingland, Norduppland och Dalarna. Fotograf Per-Erik Jäderberg öppnar nu upp pappa Everts bildarkiv. Tack vare samarbetet med Digital Kultur blir det nu möjligt för alla att ta del av Ateljé J-bergs fascinerande arkiv med reportage, porträtt och stadsbilder från 1950-talet tagna i Gävle och Gästrikland med omnejd fram till 1979.
Digital Kultur, gårdagens kultur i framtiden
I de mest märkliga sammanhang föds en affärsidé. Som t.ex. när Pernillas mamma i sin släktforskning letade efter- och tittade på gamla bilder i olika databaser. Pernilla insåg att det finns massor med gamla fina foton gömda på vindar eller i mörka arkiv som borde bevaras. Fotohistoria som ingen får se gör ju ingen glad resonerade Pernilla. De databaser som fanns var ofta helt omöjliga att söka i om man inte visste exakt vad man letade efter. De var ofta byggda med ett inifrånperspektiv.
Databasexperter
Det här måste gå att göra mycket bättre tänkte Pernilla. Hon ville ha en mycket avancerad men ändå användarvänlig databas att erbjuda alla bildägare. Hon träffade de två databasexperterna Benny Rönnhager och Christoffer Rönnhager som genast nappade på idén. Efter att ha bollat massor med idéer så gjorde de slag i saken. Pernilla startade företaget och Benny och Christoffer byggde första versionen av databasen. Vilken tur att jag träffade dessa två ytterst kompetenta IT-killar säger Pernilla glatt.
Lokalen i Arbrå
För tillfället arbetar 15 personer i den stora, moderna och trevliga lokalen i Arbrå. De har det viktiga och intressanta uppdraget att rädda kulturskatter till kommande generationer. Vid ett besök slås man av hur lugnt det är. I skanningshörnan sitter tio personer och skannar för fullt. Andra arbetar i programmet Photoshop eller registrerar information om bilderna. Arbetsmiljön är avslappnad och trivsam. Ofta är det helt tyst men lika ofta går diskussionerna varma om vad fotografen egentligen skrivit för information till bilderna med sin gamla snirkliga handstil.
Uppdragen
Vi tar uppdrag från föreningar, museer, kommuner, religiösa samfund, privatpersoner m.fl. Vi samarbetar bl.a. med den svenska delen av Frälsningarmén, Eksjö museum och Länsmuseet Gävleborg berättar Pernilla. Vi digitaliserar deras bilder, lagar eventuella skador och återställer ljus och kontrast. Sedan skapar vi en databas med bildägarens namn, laddar upp bilderna på internet samt registrerar all information. Allmänheten kan därefter ta del av alla unika bildskatter och bidra med information genom att använda lämna-information-funktionen som finns i anslutning till varje bild. Vi får in väldigt mycket information den vägen.
Mycket beröm
En funktion som underlättar identifiering och som vi på Digital Kultur fått mycket beröm för är vår zoom. En bild innehåller ibland mycket detaljer som är svåra eller omöjliga att se på lågupplösta bilder. Zoomen är ett perfekt redskap för att identifiera människor på en gruppbild eller se skyltar i stadsmiljöer. På vissa speciella bilder får vi också bonusinformation genom att zooma in detaljer som kan spegla saker. Navkapslar på bilar t.ex. kan ofta visa hur miljön bakom fotografen såg ut eller t.o.m. visa fotografen.
Välkommen hem Ateljé J-berg
I skrivande stund finns över 3100 bilder från Ateljé J-berg att titta på i den databas Digital Kultur ställt till förfogande. Antalet negativ som ligger och väntar på digitalisering ligger någonstans i storleksordningen två miljoner. Vi är mycket stolta över att få digitalisera arvet efter Evert. Vi har ett gigantiskt arbete framför oss men det är bara roligt säger Pernilla. Benny och Christoffer nickar instämmande.
Vid ett besök hos Digital Kultur berättade Per-Erik Jäderberg om fotografyrket och en del historier om sin far.
Flyguppdrag för Expressen
Vid ett tillfälle fick Evert ett uppdrag av Expressen, flygbilder. Vädret var inte det bästa. Att det utfärdats stormvarning tycktes inte bekomma piloten det minsta. En journalist, som också var med på flygturen var kritvit i ansiktet. Evert hade fullt upp med att hålla sig tryckt mot det halvöppna sidofönstret. Luftdraget fick honom att kippa efter andan. När uppdraget var slutfört lade Evert ifrån sig kameran, tog fram en plastpåse och ”använde” den. Väl hemma på kvällen snubblade han över en cykel i mörkret och slog sönder knät. Två meter hemifrån.
En originell autografsamling
Per-Erik berättade också om en originell autografsamling. Den tog sin början den femtonde augusti 1967 då Martin Ljung firade sin femtioåriga födelsedag på Grand Centralhotellet i Gävle. Povel Ramel som vi kände sedan tidigare var också med. När de samlades vid hotellet kom Evert på att det skulle vara kul med Martin Ljungs autograf på innertaket i sin nya bil. Det var början på en autografsamling som kom att innefatta över hundra namn. De flesta medlemmarna i Knäpp Upp, Olof Palme, Gunnar Sträng, Povel Ramel, Alice Timander, Hagge Geigert, Lill-Babs, Charlie Norman, Sune Mangs, Börje Salming, Åke Cato och många många fler.
Löneförhandling
Att Evert hade en hjärtlig jargong med sina anställda fotografer märker vi i historien om när Bosse Östlund skulle löneförhandla med Evert. - Evert, kan du sänka min lön med 50 öre i veckan? -Joo, svarade Evert men varför då? -Jo, då är jag berättigad till socialbidrag svarade Bosse.
Till sist tar vi den dråpliga historien då Evert fastnade med slipsen i framkallningsmaskinen en stressig hockeykväll. Han ropade på hjälp medan snaran drogs åt... Men de fick iväg en bild till DN den kvällen också.
I skrivande stund finns över 121000 bilder att se på adressen http://www.digitalkultur.se
varav drygt 3100 finns i Ateljé J-bergs arkiv på adressen http://www.digitalkultur.se/tor/atelje_j_berg/public/
Denna artikel är publicerad på Team Ockelbo via SvenskPress.se.
Se villkor här »