Många kanske har en filmatiserad bild av en boxare som springer tidigt på morgonen för att bli bättre i ringen. Många boxare gör också det precis som andra idrottsmän som försöker öka sin fysiska förmåga för att bli bäst i sin gren.

Tittar man närmare på just boxning och till det aeroba behovet under sparring, slag mot pads och slag på säck så ser det lite annorlunda ut.

Manliga amatörboxare i 22 års ålder med en vikt av 60 till 80 kg genomförde olika tester för att mäta vilken aerob kapacitet som boxning kräver.

Att mäta under matchliknade former är svårt med tanke på mätutrustningen. Därför fick boxarna göra ett löptest på löpbandet, ett test vid standardiserad boxnings- träning och ett test under slagträning på pads och mot säck med registrering av syreförbrukning och mjölksyrahalter.

Syreförbrukningen under boxningsträning låg under testet på 60-70 procent av maximal syrekapacitet. På någon utövare så lågt som 40-50 procent.

Det gör att det aeroba behovet för boxning är mindre än förväntat. Att tester för maximal syreupptagning inte är högprioriterat och att boxningsträning för amatörer inte nödvändigtvis kräver så mycket löpning eller annan aerob aktivitet.


National Strength & Conditioning Association.

All Sport & Idrott

Niclas Carlson Strength and Conditioning
coach -IFAF World American Football Team

http://www.niclascarlson.se

WEBCOACH
http://www.webcoach.se

TRÄNA MED WEBCOACH SPORT
http://sportidrott.se/readers/view/trana-med-webcoach-sport

Gilla på Facebook http://www.facebook.com/pages/All-Sport-och-Idrott/10888090915438


Kiropraktor Niclas Carlson kommer från Gävle och är Högskoleutbildad och legitimerad av Socialstyrelsen. Niclas Carlson är tidigare t.f rektor och en av grundarna av Skandinaviska Kiropraktorhögskolan. Niclas är licensierad fystränare genom Riksidrottsförbundet RF och Bosön och ingår i RF-Elit som utbildare av RF specialförbund som vill skapa prestationer av världsklass vid internationella mästerskap. Niclas Carlson är utvecklare av tjänsten Webcoach Hälsa och Sport för resultatstyrd träning på nätet som fått internationell uppmärksamhet och belönats av Statens Innovationsmyndighet Vinnova. Niclas Carlson är också Strength & Conditioning coach för IFAF World Team -Världslaget i amerikansk fotboll samt fys och utvecklingsansvarig i Svenska Amerikanska fotbollsförbundet sedan 2005 och utbildare för Svenska Ishockeyförbundet i Träningslära och Hockeyatletism. Niclas Carlson ingår i utbildningsutskottet för Gästriklands ishockeyförbund sedan 2014 och samarbetar med agenter och agenturer för hockey, basket och fotboll och hjälper spelare över hela världen att prestera på topp. http://www.niclascarlson.se

doi: 10.1519/JSC.0b013e3181ef64cb