Det är ett spännande livsöde som Norrsundets Arbetarteater visar upp på Fyren i Norrsundet med urpremiär den 5 februari! Pjäsförfattaren mm på Arbetarteatern, Curt Carlsson, får berätta:
Anna Larsson föddes 1863 i Hamrånge socken i Gästrikland. Hon emigrerade1884 till USA där hon utbildade sig till läkare. Där anslöt hon sig också till presbyterianska kyrkan. Efter avlagd examen sändes hon 1893 ut av sin församling till Shandongprovinsen i Kina för att arbeta vid deras nyöppnade sjukhus i Ichow Fu (nuvarande Linyi) som läkarmissionär. Endast några år senare, 1897, avled hon i en febersjukdom. Detta till trots finns hon ännu kvar i sjukhusets annaler som dess andra chefsläkare. Sjukhuset är idag det största i provinsen som har 93miljoner invånare.
Efter hennes död skickades en koffert hem med bland annat ett fint fotoalbum och en karta där Ichow Fu var inprickad. Detta gjorde att en grupp Hamrångebor år 2005 kunde återfinna den stad där Anna verkat. En mängd reproducerade foton togs med på resan till staden och överlämnades högtidligen vid en ceremoni. På detta sätt återknöts kontakten mellan Hamrånge och Ichow Fu! Kontakterna kvarstår och resor dit anordnas
Trots alla fina foton på Anna och den miljö hon verkade i så vet man väldigt lite om detaljerna i hennes liv i Kina. Därför kan pjäsen sägas mera vara inspirerad av hennes livsöde än ett rent dokumentärt stycke. Det som händer i pjäsen kan dock mycket väl ha hänt! Manusförfattaren Curt Carlsson söker genom pjäsens handling spegla den här mycket turbulenta tiden i Kina. För oss är Kinas 1800-tal ett ganska okänt kapitel men för dagens kineser är denna tid levande historia som ännu kastar skuggor in i vår tid.
Handlingen i korthet
Platsen är den amerikanska presbyterianska missionsstationen i
Ichow Fu 1893
Mandarinen Yu besöker missionsföreståndaren Chraigh i ett försök att lugna folket i staden. Mandarinens invit avvisas föraktfullt.
Två svenska grabbar, Arvid och Herman, anländer till missionsstationen. De är utsända av Missionsvännerna i Jönköping. Inget verkar stämma med den bild som gavs hemma. Befolkningen är fientlig och maten är fjärran från den svenska kosten. Naturen är brun och vattnet smutsigt. Hemlängtan sätter in. De anförtror sig till varandra och blir vänner trots olika temperament och livsinställning.
På missionsstationen finns föreståndaren och hans fru men också kristna kineser, som fått bryta med sina familjer. Wang är en av dem.
Ute i samhället finns det revolutionära kineser som väntar på rätt ögonblick att kasta ut ”de utländska djävlarna”. Wangs kusin är en av dem och han försöker värva Wang att spionera på utlänningarna. På stationen finns också Judith som är mycket spontan och glad och med en okuvlig optimism. Men samtidigt har hon en mycket fördomsfull inställning till kineserna Hon blir grabbarnas språklärare
Två äldre män anländer en kväll och det visar sig vara två svenskar som vistats i landet i 40 år. Den ene är Elias, som en gång sändes ut för att missionera, men som efter ett tag märkte att utländska militärer och affärsmän drog nytta av missionärernas framgångar. Han lämnade därför missionerandet och blev barfotaläkare. Hans följeslagare är den gamle officeren Wengelin, en lätt alkoholiserad sanningssägare som en gång tog värvning i engelska krigsmakten och var med vid skövlingen av det kejserliga Sommarpalatset. Fick tapperhetsmedalj för ”väl massakrerade kineser” - för att använda hans egna ord. Dessa två gentlemän ger Arvid och Herman något att tänka på. På samma sätt kommer en annan svensk till staden och stör deras tankar. Det är affärsmannen Alexander Bergman som sett möjligheten till både snabba pengar och sinnlig njutning i detta sönderfallande land Han är dessutom nihilist, d.v.s. fritänkare av värsta slag.
Den tyske översten Braunkopf odlar nyttiga kontakter med missionsföreståndare Chraigh.
Till detta anländer Anna just innan påsken…
Spelet kan börja!