Följer man N. Kungsgatan och Strömsbrovägen norrut mot Trödje och sedermera svänger höger vid golfbanan in på Bönavägen kommer man snart till det område som kanske mer än allt annat vittnar om Gävles storhetstid. Under 1700- och 1800-talen var Gävle en av Sveriges viktigaste handelsstäder. Handeln bedrevs av grosshandlare och redare och vid slutet av 1700-talet bodde fem av Sveriges åtta rikaste redare i Gävle. Under 1800-talets senare hälft blev det vanligt bland dessa rika män att bygga sommarhus åt sig och sina familjer. De magnifika villorna finns kvar än i dag och flera finns att beskåda längs Bönavägen. Följer man sedan Bönavägen så långt det går kommer man så småningom till fiskeläget Bönan. Bönan är ett genuint fiskeläge med anor från 1800-talet. Idag är Bönan mest känd för sin bönaböckling och för Bönans fyrplats med tillhörande museum. Utöver detta finns ett kapell, en inredningsbutik, ett café och en hantverksbod. Av dessa är främst caféet och handelsboden värda ett besök. Oavsett väder har Böna Kafé nämligen något att erbjuda. Trädgården med dess genuina trämöbler är guld värda vid solsken och värme medan den ombonade cafédelen inomhus erbjuder rikligt med mys om det regnar. Caféets sortiment av förtäring går heller inte av för hackor. Gillar man hembakat bröd, hembakta bullar och kakor samt självservering av kaffe och te har man kommit alldeles rätt. Dessutom är priserna överkomliga, vilket gör det lätt att köpa en kaka eller något annat gott efter smörgåsen. I caféet inre del ligger hantverksboden. Här erbjuds man att köpa massor av unika, lokalproducerade produkter och det är hantverkarna själva som turas om att arbeta i butiken. För den som inte gillar hantverk kan den enormt vackra utsikten över Bönaviken rekommenderas.
Känner du hellre för att stanna till i Gävle under en dag rekommenderas ett besök i butiken på Länsmuseet Gävleborg. Museet ligger på Gävles södra sidan längs Gavleån, mittemellan polishuset och gamla Gävle och den korta vägen från Rådhuset är riktigt vacker då den kantas av träd och gamla charmerande hus. Butiken är inrymd i museets bottenvåning, innanför receptionen/kassan och den är precis som resten av museet gratis att besöka. I butiken hittar man massor av saker man inte visste att man behöver såsom vackra kort, lokalt hantverk, textilier, smycken och inte minst böcker. För den som gillar böcker om konst, konsthantverk, arkitektur och länets historia finns här en hel avdelning och här kan den som vill stå en lång stund och bläddra i de olika verken och kanske låta sig inspireras eller helt enkelt bara drömma sig bort en stund. En hel del av skrifterna och böckerna kan vara svåra att på tag i på andra håll så passa på och köp om hittar något du gillar. I det fall man blir sugen på något ätbart eller om sällskapet helt enkelt blir för gnälligt eller uttråkat rekommenderas även caféet som ligger innanför butiken. Här serveras kaffe/te och goda bakverk till riktigt förmånliga priser. Museibutiken och caféet är öppna alla dagar utom måndagar, året runt.
Har du händelsevis vägarna förbi infarten till Ockelbo och har lite tid över så bör du helt klart besöka Ockelbo Pensionat & Kursgård. Det vita trähuset som rymmer verksamheten ligger inbäddat i grönska precis invid infarten till Wijträdgårdar och är därför inte alls svårt att hitta. Nedanför huset i backen hittar den bilburne en besöksparkering och följer du sedan den smala, slingrande trädgårdstrappan upp till huset känns det nästan som om att vara på väg in i en saga av Astrid Lindgren, präglad av nationalromantik. Redan på bron framgår att ägarna strävar efter att skapa en atmosfär och omgivning präglad av hemkänsla och personlig omsorg. Den gedigna entrédörren i trä gör nämligen att det känns som att besöka någons hem. Väl inne i hallen möts du av värme och ljus, något som även går igen inne i den lilla men mycket trivsamma matsalen. Här kan du avnjuta en god och nyttig lunch med tillhörande salladsbuffé. Under sommaren serveras även lättare luncher eller fika inne eller ute i den prunkande trädgården. Sommarcaféet öppnar den 8 juni!
Forsbacka är väl känt för sin soptipp. Men visste du att byn också rymmer en bit av vår historia? Kör man förbi soptippen och avfarten till Ovako Forsbacka så kommer man snart till en av vårt landskaps vackraste miljöer, Forsbacka Bruk. Under flera århundraden drevs här järnbruk och driften pågick ända fram till 1980-talet då arbetet lades ner för gått. Den smala slingrande bilvägen, de smutsiga, grånande tegelbyggnaderna, Storsjöns forsande vatten och den vackra vita herrgården förflyttar besökarens tankar snabbt till järnbrukens tid. För att stilla ditt plötsliga behov att få veta mera om livet vid bruket anordnas bl.a. guidningar och utställningar sommartid och du har också möjlighet att besöka museet som är inrymt i en av de gamla tegelbyggnaderna. Vill du bara njuta av den fina miljön passar den vackra engelska parken framför herrgården alldeles utmärkt till att ha picknick a la Sundborns konstnären Carl Larsson i. När du väl är i parken passa då också på att besöka Forsbacka Wärdshus och grindstugan som markerade infarten till bruket och herrgården då den gamla landsvägen hade sin sträckning här.
Så ha nu en trevlig Gästrikesommar och njut av vårt vackra landskap!