– Tyvärr kommer alltför många föräldrar, mor- och farföräldrar och andra anhöriga att få nya familjemedlemmar med olika funktionsnedsättningar. Det innebär ofta ett enormt trauma och mycket ångest. Om detta har jag berätta och förhoppningsvis kan vara en inspirationskälla för de som drabbas, säger Anders Hansson.

Anders och hans fru Elisabeth Hansson har fått två pojkar med en ovanlig variant av Angelmans syndrom som innebär att de behöver tillsyn dygnet runt. De fick två chocker efter varandra, men lyckades resa sig och arbeta aktivt för att skapa ett bra liv för sina söner.

Förklarar ångesten
Hans inspirationsföreläsning är fylld av förtvivlan, ångest, ilska, svek och mycket dramatik. Den innehåller också glädje, kärlek och framtidstro. I föreläsningen finns musik, film och bilder.
– För de som inte varit med om liknande situationer kan det vara svårt att förklara den ångesten och tankar om kommer när man på kvällen släcker nattlampan och tankarna kommer. I föreläsningen som mer blivit en föreställning försöker jag beskriva detta. En viktig del är hur man hanterar syskonen i familjen som hamnat i en speciell situation, säger Anders Hansson som ser detta som en källa till inspiration.

Äntligen Gävle
Anders Hansson har skrivit två böcker om livet med Daniel och Adam. Det var i samband med att första boken kom ut, som Anders Hansson började föreläsa om livet med funktionsnedsatta barn. Han har blivit ofta anlitad föreläsare runt om i landet. Bland annat i riksdagen.
– Under pandemin fick jag ta en paus med föreläsningarna, så nu känns det bra att få börja igen. Detta är viktigt att lyssna på för föräldrar, anhöriga och andra som dagligen jobbar med funktionsnedsatta barn, säger Anders Hansson.

Föreläsningen är ett samarbete mellan Stadsbiblioteket i Gävle och Daniel & Adams Stiftelse (www.dastiftelse.se) som delar ut stipendier till föreningar i Dalarna och Gävleborg som verkar för barn och ungdomar inom den här målgruppen.
– Av den anledningen är det extra kul att få komma till just Gävle, säger Anders Hansson.

Fakta Föreläsningen ”Ett liv med två utvecklingsstörda söner”

Dag: Måndag 9 maj.
Tid: Klockan 18.00
Plats: Gävle Stadsbibliotek, Nygatan 25.

Bildtext: Anders Hanson tillsammans med sina utvecklingsstörda pojkar Adam och Daniel som nu blivit vuvna. Hur den resan gick till berättar han om sin föreläsning som nu kommer till Gävle.