Havsrestaurangen Axmar Brygga, med den fantastiska utsikten över Norrlandskustens orörda skärgård, är den naturliga höjdpunkten och stora dragaren bland besöksmålen. Men alla entreprenörer samarbetar och tillsammans erbjuder man mängder av fina kompletterande erbjudanden.
Man kommer fr.o.m. den här säsongen att öppna upp allt mer mot havet. Förutom kajakuthyrning kommer det även att finnas båtturer från Söderhamn och kortare dagsutflykter från Axmars gästhamn.
På måndagar och tisdagar under högsäsong kommer det att gå båttaxi från och till Söderhamn. Dessutom kommer det att finnas möjlighet för alla gäster på bruket att boka en timmes tur ut i den orörda och fågelrika skärgården.

Säl- och havsörnsafari

Den certifierade naturguiden Jan Stagemark erbjuder till exempel säl- och havsörnsafari, där man får åka ut tillsammans med honom i hans ribbåt. Förutom att se det rika djur- och fågellivet kommer han även att berätta en del om den intressanta historien om alla vrak som finns där.
– Det är mycket goda chanser att se både säl och havsörn på våra turer, säger Jan. Han kommer också att köra dagliga turer inom skärgården där han berättar en del historia om sjölivet och hamnen i Axmar bruk. Under den senare delen av sommaren kommer han också att hålla fladdermussafari uppe i Engelska parken på kvällstid. Merparten av alla fladdermusarter som finns i Sverige faktiskt representerade i parken.
– Vi är mycket glada över att ha startat båttrafiken i sommar, säger Föreningen Hyttans ordförande Sören Calleberg. Det finns både en båttaxi som går på måndagar och tisdagar, samt en större båt som avgår från Söderhamn vissa lördagar. Dessutom är det riktigt kul att vi har fått igång musiken i det historiska monumentet Hyttan med konserter där. Thomas Andersson Wij och Per Persson och Nya Packet är två artister som redan är bokade, och intresset från publiken verkar vara stort. Vi har även en talade digital guide på en del historiska platser på bruket och hoppas kunna erbjuda en motsvarande variant även inuti Hyttan innan högsäsong drar igång på allvar.

Axmar Brygga med sommarmeny, ställplatser och landgång

Restaurangen Axmar Brygga erbjuder traditionsenligt en ny sommarmeny välfylld med deras uppskattade klassiker och en del nyheter. I sommar utmanar man Sveriges andra skärgårdsrestauranger om titeln Sveriges godaste smörgås! Genom att lansera ”Axmars Landgång” har man skapat en seafood-älskares drömsmörgås som innehåller både rökt och gravad lax och restaurangens egen uppskattade Axmarröra samt räkor utsökt placerade på mörk kavring.
Restaurangen har dessutom en av Sveriges populäraste ställplatser. 32 platser med el och åtta stycken utan i direkt anslutning till restaurangen vid hamnen.
För att alla som vill ska vara välkomna med husbil och få plats i Axmar bruk, öppnar man även upp Sveriges billigaste ställplats vid Ladan på Torget i centrala Axmar bruk. Där kostar det endast 99 kr per natt att stå, och då får man nyttja alla faciliteter som finns nere vid restaurangen och ställplatsen. Det är endast en trevlig promenad på fem minuter förbi Hyttan på väg ner till hamnområdet.
För just husbilsgästerna bjuder man ordentligt och har inrett en egen husbilslounge där husbilsgästerna kan träffas. Dessutom bjuder man på kaffe under alla restaurangens öppna timmar för de som har bokat ställplats eller båtplats. Ett unikt erbjudande till den här säsongen är att husbilsgäster får låna en roddbåt ett par timmar för att se sig om i den natursköna skärgården.
– Vi vill verkligen poängtera att när vi nu öppnar upp mot havet ännu mer - att alla våra båtgäster erbjuds samma fördelar och förmåner som våra husbilsgäster, hälsar restaurangansvarige Johan Björklund.
På måndagar och tisdagar bjuder man även in motorcyklar och entusiastbilar. Dessa sällskap erbjuds då ”Axmars Landgång” tillsammans med båt- och husbilsgästerna för det subventionerade priset av endast 99 kr!

Bed & Breakfast, gårdsbutik och konstutställning

– Övernattningarna blir fler och fler, inte minst sedan vi blev anslutna till STF (Svenska Turistföreningen), säger Ulrike Steiner, som driver Axmar bruks populära Bed & Breakfast. Vi har sju hemtrevliga och personligt inredda rum sedan hyr vi också ut boende i konstverket Järn-Britas koja i Engelska parken.
Hon driver även gårdsbutiken Axmar Bruksbod där man bl.a. säljer lokalproducerad, ekologisk mathantverk av hög kvalitet som t.ex. bi-produkter, kryddblandningar och olika teer.
I det gamla sädesmagasinet nere vid hamnen finns Galleri Bläckhornet med konst och konsthantverk under sommaren. Det drivs av Inger och Leif Skoglund och de håller öppet dagligen under högsäsong.
– Vi är 20 stycken utställare av konst och hantverk, berättar Inger. Nya utställare för i år är Kenneth Sjöholm med tavlor av plåt, Ann-Louise Palmeby som arbetar i betong, företaget Björkhantverk som snidar i trä, Jonathan Anderung glasblåsare från Högbo bruk, Susanna Hepp som färgar in sidensjalar, Lena Larsson som virkar små figurer som uppskattas av barnen. Totalt är det 6 nya utställare och 14 som varit med under många år.

Bröllop och fest

Till sommaren väntas flera bröllop och vigslarna kan äga rum antingen i Engelska parken, vid det vackra Lusthuset eller i slottsruinen vilket brukar engagera flera av aktörerna i bruket. En av dem är Axmar Brukscafé i den gamla orangeribyggnaden uppe vid Engelska parken som drivs av Lena Bäck och hennes son Magnus. De erbjuder hembakat fika och även lättare mat.
– Vi ser verkligen fram emot den här sommaren, säger Lena. Vi brukar ha ett riktigt högtryck inte minst på marknadslördagarna. Sedan är vi mycket glada att kunna presentera vår duktige vinexpert, sommelieren Torbjörn Schelin.

Marknadslördagar och hyra kanot

Axmar bruks populära och välbesökta marknadslördagar har säsongspremiär 1 juli. Varje lördag från 1 juli till 5 augusti fylls marknadsstånden av mathantverk, konsthantverk och annat av hög kvalité. En riktig familjefest där det finns något för både stora och små.
Axmar Kajak finns på plats för andra året och hyr ut, precis som namnet säger, kajaker, kanoter och så kallade SUP-padelboards.
– Vi kommer även att ha två prova-på-dagar i juli där man kostnadsfritt kan prova på de olika alternativen nere i hamnområdet, berättar Kenneth Asp på Axmar Kajak. Vi hyr även cyklar och en mysig och prisvärd stuga på Kusö Kalv till våra paddlande gäster.
Bland nystartade verksamheter finns Helene Engelbrekt som startar en sinnesträdgård i Överhammaren som riktar sig bland annat till personer med intellektuell funktionsnedsättning.
Sedan öppnar ett spännande nytillskott i form av Lilla Teatern i Axmarby som drivs av Catarina och Oskar Egemar. De har hela åtta olika spännande föreställningar med nationellt välkända gäster inplanerade under säsongen.

Joe Formgren
Presstjänst.se

Besök Axmar bruk på länken här
https://axmarbruk.se/

Evenemangskalender
https://axmarbruk.se/evenemang

Länkar till entreprenörer
https://axmarbrygga.se
https://axmarbruksbod.se
https://axmarbrukscafe.nu
https://kajakshopen.com