Mångkulturell handel – något för alla

Det Persiska nyåret sammanfaller med vårdagjämningen den 20-21 mars.
I Sverige firar cirka en halv miljon människor denna högtid. Perser firar med den traditionella nyårs dukningen ”Haftsin” (som betyder sju s ) där bordet pyntas och pryds med minst sju saker som börjar på ”s” på persiska.

Ett företag som uppmärksammade detta var Hedvigs Trädgård i Gävle.

-Det började med att Irene Lundvik på Länsstyrelse kontaktade oss tidigare under året. De har ett projekt som heter
”Öppna Dörrar” och undrade om vi var intresserade av att deltaga säger Ulrika på Hedvigs Trädgård.
-Efter att ha fått kunskap om vad det innebar och tänkt igenom vad vi kunde erbjuda så resulterade det i en liten utställning där vi gjorde en nyårs dukning. Vi erbjöd våra kunder en trevlig upplevelse och möjligheten att handla vackra blommor till firandet. Det är nämligen obligatoriskt med hyacinter på nyårsbordet.

Hela projektet mottogs med uppskattning från våra stamkunder men även utav den nya kundgruppen som vi nu välkomnar till vår butik.
Nästa år ska vi naturligtvis också fira men då ska det bli med dunder och brak. Vi planerar att ha en orientalisk afton med levande musik, magdans, eldar, mat och mycket annat.
Om vi i år tog oss en liten bit till Orienten tänker vi nästa år ta oss hela vägen dit ! säger Carola Arnaryd och Ulrika Kristiansson på Hedvigs Trädgård i Gävle.


















Fotograf Jacob Lundvik